Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zagrebački Atelijer Meštrović ostao je bez šest vrijednih eksponata - slavnog portreta Ivana Meštrovića kao i kiparovih pet crteža. Uzeo ih je umjetnikov unuk, koji je i naslijedio ta djela. Ona bi se trebala ponuditi državi koja prva ima pravo na otkup - hoće li država to i učiniti?


Zid na kojem su stajali crteži slavnoga kipara Ivana Meštrovića danas je prazan. 'Jedan od nasljednika Ivana Meštrovića, prof. Stjepan Meštrović, unuk pokojnoga Ivana Meštrovića je posegnuo za svojim legitimnim pravom i povukao svoja djela. I to pet djela iz našeg zagrebačkog muzeja', kazao je Andro Krstulović Opara, ravnatelj Fundacije Meštrović.

Vezani članci Benzinska pumpa Sindikati od Vlade traže smanjenje trošarina, a za to vrijeme neki građani po gorivo idu u - BiH: "Uštedim od 200 do 300 kuna" Pištolj, ilustracija Le Monde opširno piše o kriminalnim klanovima u Srbiji i Crnoj Gori i vezama s državom

Ta su djela bila u pohrani muzeja, a u vlasništvu su unuka Ivana Meštrovića. 'Vlasnik tih djela je ta djela podigao. Međutim, naravno, sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturne baštine, odnosno, kulturnih dobara, djela se ne mogu iznijeti iz zemlje trajno', kazala je pomoćnica ministrice kulture Vesna Jurić Badurina.

>>
Josipović obišao Meštrovićevu izložbu u Parizu

Djela su na čuvanju u jednoj zagrebačkoj galeriji. 'Fundacija Meštrović, to su muzeji I. Meštrovića i mi smo s njima u kontaktu s njim u vezi s tih 5-6 djela punih pet mjeseci. To što je jučer eksplodiralo ili što je u nečijem interesu eksplodiralo, to je priča koja traje već jako dugo vremena', kazala je galerisica i opunomoćenica Stjepana Meštrovića,  Jasna Mrakovčić Grubić.

S obzirom na to da su zaštićeno kulturno dobro, vlasnik bi trebao u roku od 60 dana djela ponuditi državi na prvokup. 'Čekat ćemo koliko treba čekati', kazala je Markovčić Grubić. Ministarstvo kulture naglašava kako je ostavština Ivana Meštrovića jedan od njihovih prioriteta. 'Sukladno tome, u protekle tri godine se izdvojilo preko 3, 5 milijuna kuna za otkup djela Ivana Meštrovića iz ostavštine', kazala je pomoćnica ministrice kulture.

Ravnatelj Fundacije Meštrović, Andro Krstulovć je izrazio nadu da će ta djela ponovno biti izložena. ' Mogu izraziti zapravo gotovo, očekivanje da ćemo veoma skoro vidjeti ta i ostala djela u našim izložbenim prostorima', kazao je.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju