Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog Netanyahuove izjave

Poljski premijer Mateusz Morawiecki otkazao putovanje u Izrael

Poljski premijer Mateusz Morawiecki (Foto: AFP)
Poljski premijer Mateusz Morawiecki (Foto: AFP) Foto: Afp
Glasnogovornica vlade Joanna Kopcinska kazala je da će umjesto premijera Morawieckoga na summit otputovati poljski ministar vanjskih poslova Jacek Czaputowicz.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki otkazao je putovanje u Izrael nakon izjave izraelskog premijera Benjamina Netanyahua koji je navodno optužio poljsku naciju za sudioništvo u holokaustu, rekla je u nedjelju glasnogovornica vlade Joanna Kopcinska.

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna" Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..."

Kazala je da će umjesto premijera Morawieckoga na summit otputovati poljski ministar vanjskih poslova Jacek Czaputowicz.

Morawiecki je o svojem nedolasku telefonom u nedjelju poslijepodne obavijestio izraelskog premijera, rekla je Kopcinska.

Dvodnevni summit četiriju zemalja središnje i istočne Europe, Poljske, Mađarske, Slovačke i Češke, članica Višegradske skupine trebao bi u utorak početi u Jeruzalemu.

Poljska je u petak pozvala izraelsku veleposlanicu, tražeći objašnjenje o Netanyahuovoj navodnoj izjavi.

Glasnogovornik izraelskog premijera koji je bio u Varšavi na bliskoistočnoj konferenciji organiziranoj na poticaj Sjedinjenih Država tvrdi da je dnevni list The Jerusalem Post krivo prenio Netanyahuove riječi, ali je poslije objavio ispravljenu verziju.

No Poljska, koja je osjetljiva kada se propituje njezino ponašanje u doba holokausta, pozvala je izraelsku veleposlanicu Annu Azari i ustvrdila da dvojbe nisu razjašnjene.

Morawiecki je u nedjeljnom intervjuu za poljsku agenciju PAP kazao kako je Azari objasnila da je Netanyahu mislio na izolirane slučajeve poljske suradnje s nacistima.

Napetosti između Izraela i Poljske vrhunac su dosegnule prošle godine kada je Poljska uvela novi zakon u skladu s kojim će se upotreba izraza "poljski logori smrti" kažnjavati zatvorskom kaznom koja bi mogla iznositi do tri godine. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene