Poljski predsjednik, Andrzej Duda
Poljski predsjednik, Andrzej Duda Foto: Afp

Popularni poljski pisac i novinar mogao bi dobiti do tri godine zatvora jer je predsjednika Andrzeja Dudu nazvao "kretenom" u objavi na Facebooku u studenom, piše u utorak BBC.


Jakub Zulczyk optužio je Dudu da ne razumije američki izborni proces zbog tvita koji je Duda uputio Joeu Bidenu.

Duda tada u tvitu nije priznao Bidenovu pobjedu, već je čekao "nominaciju" Elektorskog koledža, ali je pohvalio njegovu "uspješnu kampanju".

Andrej Plenković Plenković o odluci Ustavnog suda: "Sud je rekao jedino logično što je mogao. Protuzakonita procedura nije mogla rezultirati ničim konkretnim"

Ilustracija (Foto: Nel Pavletic/PIXSELL) Majka s djecom prelazila pješački prijelaz pa ju automobilom udarila 19-godišnja vozačica

Poljska je kriminalizirala vrijeđanje državnih lidera i religije.

Nakon što su američki mediji Bidena proglasili pobjednikom 7. studenog, poljski predsjednik je tvitao: "Čestitke Joeu Bidenu na uspješnoj predsjedničkoj kampanji."

"Dok čekamo nominaciju Elektorskog koledža, Poljska je odlučna održati visoku razinu i visoku kvalitetu poljsko-američkog strateškog partnerstva za još jače savezništvo", dodao je Duda.

Zulczyk se na Facebooku referirao na Dudin tvit, napisao da je proučavao američku politiku s velikim zanimanjem i da "nikad nije čuo za nešto poput nominacije Elektorskog koledža".

"Joe Biden je 46. predsjednik Sjedinjenih Država. Andrzej Duda je kreten", napisao je Zulczyk.

Tužitelji su naveli da je njegova objava uvredljiva i neprihvatljiva.

Zdravko Mamić - 3 Mamić objavio mailove za koje tvrdi da dokazuju kako je kupio karte za Dubai osječkom sucu: "Platio sam ih za njega, ljubavnicu i njezinu kćer"

Policija, ilustracija Bivši zadarski obavještajac pronađen mrtav, iza sebe ostavio oproštajno pismo u kojem spominje aferu Rimac?

Zulczyk, novinar i autor romana "Blinded by the Lights" iz 2014., rekao je da je za optužbe saznao iz medija.