Joe Biden i Vladimir Putin
Joe Biden i Vladimir Putin Foto: Afp

Američki predsjednik Joe Biden u srijedu je rekao da će ruski predsjednik Vladimir Putin uskoro osjetiti posljedice izravnog miješanja u američke predsjedničke izbore 2020. kako bi njihov ishod prevagnuo u korist Donalda Trumpa.


"Platit će cijenu, a kakve će biti posljedice, vidjet ćete uskoro", rekao je Biden za ABC News.

Vezani članci Branimir Vidmarović u studiju Dnevnika Nove TV - 1 Stručnjak za međunarodne odnose analizira povijesni susret dvojice svjetskih vođa: "Ovo što su se dogovorili najbolji je ishod sastanka, jer iz toga proizlazi sve ostalo" Ruska baza na Sjevernom polu - 1 Što se krije iza novog poteza Rusije, zbog kojeg bi ponovno mogle porasti napetosti među svjetskim silama? "To su sve sastavnice recepta za tenzije, koje se događaju sve češće"

Biden je svoje izjave izrekao nakon izvješća obavještajnih službi u kojem se potkrepljuju optužbe da iza miješanje Rusije u izbore stoji sam predsjednik Putin.

 

Rusija uzvraća da se radi o neutemeljenim optužbama.

Za Putina je rekao da ga "relativno dobro poznaje" te da je po njegovu iskustvu sa stranim čelnicima najvažnija stvar poznavati sugovornika.

Također je rekao da ne vjeruje da ruski čelnik ima dušu, a na upit o tome misli li da je Putin ubojica, odgovorio je potvrdno.

"Da, mislim to", rekao je Biden.

Istovremeno je Biden podsjetio da "postoje pitanja od zajedničkog interesa na kojima bi mogli surađivati", kao što je bilo produljenje nuklearnog sporazuma START.

Rusija pozvala veleposlanika na konzultacije

Rusija je u srijedu pozvala svog veleposlanika u SAD-u natrag u Moskvu radi konzultacija o budućnosti američko-ruskih odnosa, nakon izjava američkog predsjednika Joea Bidena da će Vladimir Putin "platiti cijenu" miješanja u izbore.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je pozvalo svog veleposlanika Anatolija Antonova u Moskvu kako bi razgovaralo o budućnosti odnosa Rusije i SAD-a.

"Potez je osmišljen kako bi se osiguralo da se bilateralne veze ne pogoršaju nepopravljivo", navodi se u njihovu priopćenju.

"Glavna stvar za nas je utvrditi načine na koje narušeni rusko-američki odnosi koje je Washington doveo u slijepu ulicu posljednjih godina mogu biti popravljeni", rekla je u izjavi glasnogovornica ministarstva Marija Zaharova.

Predsjednik donjeg doma ruskog parlamenta Vjaćeslav Volodin rekao je da je "Putin naš predsjednik i napad na njega je napad na našu državu".

"Svojim izjavama, Biden je uvrijedio građane naše zemlje", dodao je taj bliski suradnik predsjednika Putina, u prvoj reakciji na izjave američkog predsjednika.