Obavijesti Pretražite Navigacija
Priznanje ministrice

Poljska na rubu panike: Svake godine gotovo 40.000 građana umire zbog smoga

Krakov, Poljska (Foto: Arhiva/AFP)
Krakov, Poljska (Foto: Arhiva/AFP) Foto: Arhiva/AFP
Gotovo četrdeset tisuća Poljska umire svake godine zbog smoga, po priznanju jedne ministrice, no poljske vlasti kasne s uvođenjem radikalnih mjera i ne žele izazivati paniku u javnosti.

Zimi ima dana u Varšavi kada sivi veo prekriva nebodere, a zrak koji ljudi udišu podsjeća na logorsku vatru u koju je bačena plastična vrećica. To je smog i Poljska, koja se ponosi svojim gospodarskim uspjesima, to s nelagodom priznaje. Po podacima koje je 2016. objavila Svjetska zdravstvena organizacija, u Poljskoj se nalazi 33 od 50 najzagađenijih gradova u Europi.

Pročitajte i ovo Gaye Tims, supruga preminulog muškarca - 2 novi detalji Završena je obdukcija preminulog kanadskog turista: Dva su nalaza ključna Ilustracija Nove smjernice Važno upozorenje WHO-a: Nemojte koristiti ovo ako želite smršavjeti

Maria, majka troje male djece, nervozno lupka po telefonu uz jutarnju kavu. "Ponovno počinje, Varšava je druga najgora na Air Visualu, odmah nakon Katmandua, a ispred Kolkate i New Delhija", kazala je ogorčeno.

Situacija je najozbiljnija na jugu zemlje. Ondje, u Katowicama, središtu sleškog ugljenonosnog bazena, Poljska će u prosincu ugostiti UN-ovu konferenciju o klimi (COP24).

No Poljaci ne žele više strpljivo čekati velike institucionalne mjere.

"U našem gradiću Pszczyni, drugom najzagađenijem gradu u Poljskoj, nešto se mora poduzeti", rekao je Jan Franek, 16-godišnji srednjoškolac, član skupine kolega koji su spontano pokrenuli rat protiv smoga.

"Više se ne vidi"

"Mnogi naši stariji mještani ne vjeruju u smog. Kažu da se ne vidi pa stoga i ne postoji", rekao je.

On je prošli tjedan s nekoliko kolega iz skupine koju su nazvali "Ne debljajte smog" došao u Varšavu (riječ smog na poljskom nalikuje na smok, zmaja). Bit će u ekipi koja će ministarstvu energetike predati peticiju koju je pokrenuo poljski Greenpeace i mjesni zastupnici, a potpisalo ju je 36.000 ljudi.

Peticijom se traži da se uvedu stroga pravila za čistoću ugljena. Milijuni Poljaka griju se, naime, na ugljen koji je često loše kvalitete i to je glavni uzrok zagađenja zraka, ozbiljniji od prometa i industrije. To je već trebalo biti učinjeno u ožujku 2017., ali još uvijek nije.

Država je do sada jedino naložila korištenje kvalitetnijih peći. No, kako objašnjava Marek Jozefiak, koordinator Greenpeaceove kampanje "Klima i energija", moderne peći nisu dovoljne ako se koristi ugljen loše kvalitete koji je jak onečišćivač. Ili, kako je često slučaj, razne vrste otpadaka, što uzrokuje štetne plinove.

Otpor protiv smoga jača.

Organizacija Poljski alarm za smog (PAS) objašnjava da službene norme za zagađenje zapravo prikrivaju ozbiljnost situacije.

"Kada bi se u Poljskoj primijenio prag za zagađenje uveden u Francuskoj, nekoliko gradova živjelo bi pod uzbunom nekoliko tjedana, a neki dva mjeseca na godinu", rekao je Piotr Siergiej iz PAS-a.

Zagađenje lebdećim česticama manjim od 10 mikrometara (PM10) smatra se u Poljskoj opasnim kada prijeđe razinu od 300 mikrograma po metru kubičnom. U Francuskoj taj prag iznosi 80 mikrograma.

Lobisti za ugljen

Vlada, koju aktivisti za zaštitu okoliša sumnjiče da je preblaga zbog moćnog lobija za ugljen, realna je i ne obećava kratkoročne promjene.

Ministrica poduzetništva i tehnologije Jadwiga Emilewicz navodi sa zabrinutošću procjene po kojima 40.000 Poljaka umire svake godine zbog posljedica zagađenja. Europska agencija za okoliš smatra da je točnija brojka 50.000, od ukupno 38 milijuna stanovnika.

"Poboljšanje će se osjetiti za pet godina", kazala je, zahvaljujući uvođenju normi za kvalitetu krutih goriva i pomoći najsiromašnijima, "energetski isključenima", za izolaciju njihovih domova, zamjenu starih peći ili osiguranju čišćeg grijanja po nižim cijenama.

Maria smatra da je pet godina puno. "U međuvremenu moja će djeca udahnuti puno mikročestica koje će im ostati u plućima ili u krvi." (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene