Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Poljska kupila pokvarene zrakoplove F-16?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na osam od ukupno 11 lovačkih zrakoplova F-16, što ih je Poljska kupila od Sjedinjenih Država, otkriveni su znatni nedostaci, izvijestile su u utorak poljske novine.

Dnevni list Rzeczpospolita otkrio je da zrakoplovi F-16 imaju kvarove na računalima, voznom trapu i na aparatima za opskrbu kisikom.

Pročitajte i ovo Andrzej Duda Konzervativna ideologija Poljski predsjednik blokirao zakon i ugrozio živote i zdravlje žena i djevojaka Ilustracija Rat u Europi Poljska bijesni jer je Rusija povrijedila zračni prostor: Varšava traži objašnjenje Moskve

- Naravno, sve se može nekad pokvariti, ali tehničko stanje poljskih lovaca F-16 u najmanju je ruku zabrinjavajuće, prenosi Rzeczpospolita izjavu tajnika poljskog Vijeća za zrakoplovstvo Tomasza Hypke.

Poljska "na žalost" nije pri kupnji zrakoplova inzistirala na jamstvu besplatnog servisiranja, objasnio je Hypka.

Poljska je vojska međutim priopćila da te ocjene smatra
preuveličavanjem. 

- Naši tehničari mogu bez problema ukloniti sve nedostatke, izjavio je glasnogovornik poljskoga ratnog zrakoplovstva
Wieslaw Grzegorzewski.

Poljska je u prosincu 2002. naručila kod američkog proizvođača
zrakoplova Lockheed Martin ukupno 48 zrakoplova F-16 po cijeni od približno 2,5 milijardi eura. Zbog te odluke Poljska je doživjela
kritike iz Europske unije jer se odlučila za američke zrakoplove
umjesto za europske lovce "Eurofighter".

Prvi kontingent zrakoplova Amerikanci su isporučili Poljskoj sredinom rujna.

Europska unija zamjera Poljskoj i sklapanje dogovora o ulaganjima američkih poduzeća u visini od šest milijardi dolara, koje je Lockheed Martin obećao Poljskoj kao dio ukupnog dogovora o kupnji zrakoplova. 

Europski partneri sumnjaju da je američki proizvođač automobila General Motors na nagovor Lockheed Martina preselio proizvodnju automobila Opel Zafira iz njemačkog Bochuma u Gliwice u Poljskoj.

Prema podacima poljske vlade, Lockheed Martin je do svibnja ove godine omogućio ulaganja u Poljsku u visini četiri milijarde dolara.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene