Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hitne reakcije

Politički analitičar Popov: Zagreb i Beograd se boje prosvjeda u BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Reakcije u državnom vrhu Srbije i Hrvatske, potaknute nemirima u Bosni i Hercegovini, pokazala su da se i Beograd i Zagreb boje tih prosvjeda i strahuju da se ne prenesu i na njihov teritorij, ocijenio je u ponedjeljak za B92 ravnatelj Centra za regionalizam i politički analitičar Aleksandar Popov.

Ta se zabrinutost, po ocjeni Aleksandra Popova, očituje u hitnim reakcijama koje su ishodile iznenadni posjet hrvatskog premijera Zorana Milanovića Mostaru, službeni poziv čelnicima Republike Srpske (RS) na konzultacije u Beograd te u porukama koje su uslijedile.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Facebook objava Milanović: "Kao svaki ugroženi diktator, Plenković medije proglašava neprijateljima" Ministar Oleg Butković i predsjednik Zoran Milanović Novi nastavak Butković za dobro jutro Milanoviću: ''Koje li ironije, uđeš u kampanju kao predsjednik, a iz nje izađeš kao kravokradica!''

Iz Beograda je, nakon razgovora vicepremijera Aleksandra Vučića s predsjednikom RS Miloradom Dodikom i šefom vodeće oporbene stranke (SDS) Mladenom Bosićem, poručeno da su ključni interesi Srbije stabilnost BiH i regije, a poglavito Republike Srpske koju će snažno podupirati, dok je u Mostaru hrvatski premijer istaknuo da trenutna situacija u BiH ne odgovara interesima Hrvatske.

Poznata redateljica poručila: 'Milanoviću, marš kući!'

VIDEO Oslobođeni prosvjednik u suzama: 'Momci koji su izašli iz zatvora plavi izlaze, krvavi'

Komentirajući što je sve izazvalo takvu uznemirenost, Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam ustvrdio je kako se i Beograd i Zagreb boje da se taj val nemira ne prenese iz BiH i na teritorij njihovih država.

"Jednostavno, u pitanju je to što se i Zagreb i Beograd boje da se ono što se događa u BiH na neki način ne prelije i kod njih, jer situacija ni u Srbiji ni u Hrvatskoj nije idilična kada je riječ o ekonomiji. Upravo to siromaštvo je bilo okidač za ono što se počelo događati u Bosni", rekao je Popov za B92.

Njegovo je stajalište da krivnju za stanje u BIH velikim dijelom snosi i međunarodna zajednica, čiji visoki predstavnik (OHR) u Sarajevu, po njegovoj ocjeni, ima diktatorske ovlasti.

"Bilo bi bolje da se više zabrinula međunarodna zajednica, a prije svega Europska unija, koja je jedan od krivaca što se do ovdje došlo u BiH, jer je sve vrijeme od Daytonskog sporazuma u BiH funkcionirao visoki predstavnik, s ovlastima koja nadilaze ovlasti svakog diktatora...I nakon 18 godina mi imamo ovakvu situaciju koja je dramatična, što je faktički kao jedno stanje truljenja", prokomentirao je val prosvjeda u BiH ravnatelj Centra za regionalizam.

Centar za regionalizam nevladina je udruga koju su listopada 1998. godine osnovali neovisni intelektualci iz Novog Sada, s ciljem afirmiranja i širenja ideje regionalizma, sukladno suvremenim europskim trendovima i iskustvima, uz zalaganje za demokratizaciju i decentralizaciju Srbije te promicanje suradnje civilnog društva u regiji.

U povodu događaja u BiH u središtu Beograda za ponedjeljak popodne najavljen je skup solidarnosti i potpore građanskim prosvjedima u Bosni i Hercegovini. Prosvjed organizira skupina građana koji su se okupili na društvenoj mreži Facebook pod nazivom "Potpora narodu Tuzle iz Srbije". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene