Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

‘Politička cijena’ neuspjeha u Kopenhagenu bit će previsoka, s obzirom na sve veću mobilizaciju diljem svijeta u svezi sa klimom, ocijenila je danska predsjednica konferencije o klimi Connie Hadegaard.


‘Trebale su nam godine da pojačamo pritisak koji danas vidimo u cijelom svijetu i koji je zahvatio mnoge prijestolnice’, rekla je na konferenciji za novinare. ‘To je toliko povećalo političku cijenu neuspjeha u Kopenhagenu da sam potpuno sigurna kako će čelnici dobro razmisliti prije nego odluče jesu li je spremni platiti’, dodala je. Deseci tisuća ljudi u subotu su po jako hladnom vremenu u Kopenhagenu prošli ulicama u mimohodu tražeći ambiciozan ugovor koji će omogućiti da se spriječi nagli porast temperature na planetu.

Vezani članci Slika nije dostupna Propast: Sporazum o klimi samo primljen na znanje Slika nije dostupna Mesić održao brojne susrete u Kopenhagenu

>> VIDEO: Veliki prosvjedi zbog klimatskih promjena

Područje Azije i Tihog oceana, gdje je velik broj država, napose otočnih, posebno osjetljiv na zatopljenje, počelo je prosvjedovati nešto ranije, kada je u Australiji na ulice izašlo pedesetak tisuća ljudi, kako navode organizatori. Hedegaard će se u nedjelju sastati s 48 ministara radi neslužbenih konzultacija u danskom ministarstvu vanjskih poslova prije nastavka pregovora u ponedjeljak. (Hina)