Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jeste li je spremni platiti?

'Politička cijena neuspjeha bit će previsoka'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
‘Politička cijena’ neuspjeha u Kopenhagenu bit će previsoka, s obzirom na sve veću mobilizaciju diljem svijeta u svezi sa klimom, ocijenila je danska predsjednica konferencije o klimi Connie Hadegaard.

Pročitajte i ovo Ivan Čačić, meteorolog Dnevnika Nove TV Mala škola prognoze Jeste li znali pod čijim su učinkom ključne prijelomne točke klimatskih promjena? Ilustracija - 5 Dobro je znati Vozite se u ledenom autu na posao? Ovo morate odmah učiniti kako biste se brže zagrijali

‘Trebale su nam godine da pojačamo pritisak koji danas vidimo u cijelom svijetu i koji je zahvatio mnoge prijestolnice’, rekla je na konferenciji za novinare. ‘To je toliko povećalo političku cijenu neuspjeha u Kopenhagenu da sam potpuno sigurna kako će čelnici dobro razmisliti prije nego odluče jesu li je spremni platiti’, dodala je. Deseci tisuća ljudi u subotu su po jako hladnom vremenu u Kopenhagenu prošli ulicama u mimohodu tražeći ambiciozan ugovor koji će omogućiti da se spriječi nagli porast temperature na planetu.

>> VIDEO: Veliki prosvjedi zbog klimatskih promjena

Područje Azije i Tihog oceana, gdje je velik broj država, napose otočnih, posebno osjetljiv na zatopljenje, počelo je prosvjedovati nešto ranije, kada je u Australiji na ulice izašlo pedesetak tisuća ljudi, kako navode organizatori. Hedegaard će se u nedjelju sastati s 48 ministara radi neslužbenih konzultacija u danskom ministarstvu vanjskih poslova prije nastavka pregovora u ponedjeljak. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene