Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sukob bošnjačkih povratnika i vlasti Republike Srpske zaoštrio se nakon što je u subotu policija pokušala spriječiti članice udruge 'Majke enklava Srebrenice i Žepe' da polože cvijeće. Nakon toga uslijedila su policijska privođenja i kaznene prijave.


Nekoliko bošnjačkih povratnika na područje Srebrenice podvrgnuto je pravosudnoj istrazi zbog nastojanja da proteklog vikenda odaju počast ubijenima u genocidu počinjenom 1995. godine, a predsjednica vlade Republike Srpske Željka Cvijanović u utorak je potvrdila kako je kazneno prijavljen i Emir Suljagić, koordinator udruge nevladinih organizacija pod nazivom '1. ožujka', koja se zalaže za pojačani povratak Bošnjaka u Republiku Srpsku.

>> VIDEO Majke Srebrenice se sukobile s policijom i ušle na mjesto zločina

Sukob bošnjačkih povratnika i vlasti Republike Srpske zaoštrio se nakon što je u subotu policija pokušala spriječiti članice udruge 'Majke enklava Srebrenice i Žepe' da u krugu nekadašnje poljoprivredne zadruge u selu Kravice polože cvijeće u znak sjećanja na više od tisuću bošnjačkih muškaraca i dječaka koji su tu strijeljani nakon pada srebreničke enklave u srpnju 1995. godine.

Srebreničanke su nakon naguravanja s policijom presjekle žičanu ogradu i ušle u krug zadruge te položile cvijeće.

Predsjednicu udruge Hatidžu Mehmedović policija je nakon toga pozvala na obavjesni razgovor, a objavljeno je da okružno tužiteljstvo u Bijeljini vodi istragu o cijelom slučaju.

Ravnatelj policije Republike Srpske, Gojko Vasić izjavio je kako je policija samo štitila privatnu imovinu, dodajući kako je u krug pojljoprivredne zadruge provaljeno protuzakonito.

'Spremna sam odgovarati za ono što sam počinila i ako se to smatra kaznenim djelom, spremna sam odgovarati, bez obzira na to što sam žrtva. Isto tako bih voljela da odgovaraju i oni koji su doveli do samog incidenta', kazala je Mehmedović, podsjećajući kako je pristup stratištu u Kravici Bošnjacima bio zabranjen svih proteklih godina.

Načelnik općine Srebrenica - Ćamil Duraković oštro je reagirao na privođenja njegovih sugrađana, a policiju Republike Srpske usporedio je sa zloglasnim nacističkim Gestapoom.

'Pozivam Gestapo Republike Srpske, tko god stoji iza toga, da prestane s ovakvim nasilničkim ponašanjem prema žrtvama. To je nešto što mi nećemo tolerirati', izjavio je Duraković lokalnim medijima.

Zbog izjave Emira Suljagića u kojoj je vlast Republike Srpske i njezine postupke usporedio s onim što je u prošlosti radio njemački Wermacht, vlada RS odlučila je protiv njega pokrenuti kazneni progon.

Entitetska premijerka Željka Cvijanović u utorak je kazala kako Suljagić svojim izjavama poziva na rušenje ustavnog poretka Republike Srpske pa time i Bosne i Hercegovine.

'U pitanju je jezik mržnje koji može izazvati ozbiljne poremećaje u odnosima između etničkih zajednica', izjavila je Cvijanović na sjednici entitetskog parlamenta, odgovarajući na zastupnička pitanja.

Vlada Republike Srpske od Suljagića je najprije zatražila ispriku zbog usporedbi s Wermachtom no on je takvu mogućnost odlučno odbacio.

'Razmislit ću o isprici onda kad se oni ispričaju za to što su njihovi prethodnici na tim položajima, u toj istoj vladi RS-a, pobili moju obitelj', kazao je u lipnju Suljagić, koji je preživio pad Srebrenice no pritom je ostao bez velikog broja članova obitelji.

Koalicija '1. ožujka', koju sad predvodi Suljagić, utemeljena je 2012. godine s ciljem osiguranja što većeg povratka bošnjačkih prognanika u RS.

Cilj im je također potaknuti što veći broj bošnjačkih prognanika da se prijavi za glasovanje na području RS kako bi time utjecali na izbor zastupnika iz tog entiteta u parlament BiH i ujedno spriječili da političke stranke sa srpskim predznakom mogu blokirati donošenje zakona na državnoj razini. (Hina)
 

Vezani članci Slika nije dostupna Preminula Hatidža Mehmedović, predsjednica udruge "Majke Srebrenice" Slika nije dostupna Dramatična upozorenja: Hoće li referendum u RS dovesti do novog rata u BiH?

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook