Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon incidenta

Policijska privođenja i kaznene prijave Bošnjacima iz Srebrenice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sukob bošnjačkih povratnika i vlasti Republike Srpske zaoštrio se nakon što je u subotu policija pokušala spriječiti članice udruge 'Majke enklava Srebrenice i Žepe' da polože cvijeće. Nakon toga uslijedila su policijska privođenja i kaznene prijave.

Nekoliko bošnjačkih povratnika na područje Srebrenice podvrgnuto je pravosudnoj istrazi zbog nastojanja da proteklog vikenda odaju počast ubijenima u genocidu počinjenom 1995. godine, a predsjednica vlade Republike Srpske Željka Cvijanović u utorak je potvrdila kako je kazneno prijavljen i Emir Suljagić, koordinator udruge nevladinih organizacija pod nazivom '1. ožujka', koja se zalaže za pojačani povratak Bošnjaka u Republiku Srpsku.

>> VIDEO Majke Srebrenice se sukobile s policijom i ušle na mjesto zločina

Sukob bošnjačkih povratnika i vlasti Republike Srpske zaoštrio se nakon što je u subotu policija pokušala spriječiti članice udruge 'Majke enklava Srebrenice i Žepe' da u krugu nekadašnje poljoprivredne zadruge u selu Kravice polože cvijeće u znak sjećanja na više od tisuću bošnjačkih muškaraca i dječaka koji su tu strijeljani nakon pada srebreničke enklave u srpnju 1995. godine.

Srebreničanke su nakon naguravanja s policijom presjekle žičanu ogradu i ušle u krug zadruge te položile cvijeće.

Predsjednicu udruge Hatidžu Mehmedović policija je nakon toga pozvala na obavjesni razgovor, a objavljeno je da okružno tužiteljstvo u Bijeljini vodi istragu o cijelom slučaju.

Ravnatelj policije Republike Srpske, Gojko Vasić izjavio je kako je policija samo štitila privatnu imovinu, dodajući kako je u krug pojljoprivredne zadruge provaljeno protuzakonito.

'Spremna sam odgovarati za ono što sam počinila i ako se to smatra kaznenim djelom, spremna sam odgovarati, bez obzira na to što sam žrtva. Isto tako bih voljela da odgovaraju i oni koji su doveli do samog incidenta', kazala je Mehmedović, podsjećajući kako je pristup stratištu u Kravici Bošnjacima bio zabranjen svih proteklih godina.

Načelnik općine Srebrenica - Ćamil Duraković oštro je reagirao na privođenja njegovih sugrađana, a policiju Republike Srpske usporedio je sa zloglasnim nacističkim Gestapoom.

'Pozivam Gestapo Republike Srpske, tko god stoji iza toga, da prestane s ovakvim nasilničkim ponašanjem prema žrtvama. To je nešto što mi nećemo tolerirati', izjavio je Duraković lokalnim medijima.

Zbog izjave Emira Suljagića u kojoj je vlast Republike Srpske i njezine postupke usporedio s onim što je u prošlosti radio njemački Wermacht, vlada RS odlučila je protiv njega pokrenuti kazneni progon.

Entitetska premijerka Željka Cvijanović u utorak je kazala kako Suljagić svojim izjavama poziva na rušenje ustavnog poretka Republike Srpske pa time i Bosne i Hercegovine.

'U pitanju je jezik mržnje koji može izazvati ozbiljne poremećaje u odnosima između etničkih zajednica', izjavila je Cvijanović na sjednici entitetskog parlamenta, odgovarajući na zastupnička pitanja.

Vlada Republike Srpske od Suljagića je najprije zatražila ispriku zbog usporedbi s Wermachtom no on je takvu mogućnost odlučno odbacio.

'Razmislit ću o isprici onda kad se oni ispričaju za to što su njihovi prethodnici na tim položajima, u toj istoj vladi RS-a, pobili moju obitelj', kazao je u lipnju Suljagić, koji je preživio pad Srebrenice no pritom je ostao bez velikog broja članova obitelji.

Koalicija '1. ožujka', koju sad predvodi Suljagić, utemeljena je 2012. godine s ciljem osiguranja što većeg povratka bošnjačkih prognanika u RS.

Cilj im je također potaknuti što veći broj bošnjačkih prognanika da se prijavi za glasovanje na području RS kako bi time utjecali na izbor zastupnika iz tog entiteta u parlament BiH i ujedno spriječili da političke stranke sa srpskim predznakom mogu blokirati donošenje zakona na državnoj razini. (Hina)
 

Pročitajte i ovo Hatidža Mehmedović (Foto: Arhiva/AFP) Preminula predsjednica udruge Premijer Plenković uputio sućut Majkama Srebrenice: "Hatidža Mehmedović život je posvetila traganju za istinom i pravednom kaznom" Slika nije dostupna Dalekosežne posljedice Dramatična upozorenja: Hoće li referendum u RS dovesti do novog rata u BiH?

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene