Prosvjedi u Wisconsinu protiv policijske brutalnosti - 1
Prosvjedi u Wisconsinu protiv policijske brutalnosti - 1 Foto: Afp

Novo policijsko ubojstvo crnca u Los Angelesu. Biciklist nakon prometnog prekršaja odbacio bicikl, policajci ga ustrijelili s 22 hica u leđa.


Policajci u Los Angelesu ubili su crnog biciklista. Posljednje je to u nizu policijskih ubojstava Afroamerikanaca, a šerifov ured i odvjetnik obitelji žrtve dali su u utorak proturječna objašnjenja incidenta.

Vezani članci Bernie Sanders na inauguraciji Joea Bidena - 1 Kao da je na nekom ugodnom pikniku: Bernie Sanders ukrao (skoro) svu pažnju na inauguraciji Joea Bidena Kolinda Grabar-Kitarović Kolinda Grabar-Kitarović o Joeu Bidenu: "Jako dobro poznaje stanje u BiH i povijest odnosa na području Europe. Od Hrvatske će se očekivati puno više nego ikada do sada"

Biciklist, 29-godišnjak, ustrijeljen je s više od 20 metaka u leđa nakon što su ga dvojica policajaca pokušala zaustaviti zbog prometnog prekršaja, rekao je Benjamin Crump, odvjetnik Kizzeeove obitelji.

Ured šerifa u Los Angelesu tvrdi da je u Kizzeea ispaljeno manje od 20 metaka. Ubojstvo je ponovno pokrenulo prosvjede u gradu zbog policijske brutalnosti nad crncima diljem zemlje.

Kizzee se u ponedjeljak poslijepodne vozio biciklom u okrugu Westmont kada su ga zaustavila dvojica policajaca koja su se vozila uz njega. Bacio je bicikl i dao se u bijeg, a policajci su za njim potrčali, rekao je šerifov glasnogovornik Brandon Dean.

Kizzee je potom jednoga od njih udario u lice i odbacio hrpu odjeće koju je nosio. Policajci tvrde da je među odjećom bio pištolj i obojica su zapucali u Kizzeea, kažu u uredu.

Dean je rekao da ne zna kakav je prekršaj Kizzee napravio i ustvrdio da je u njega ispaljeno manje od 20 metaka. Nije želio odgovarati na pitanja o pojedinostima pucnjave niti koji je status policajaca uključenih u incident.

No, Crump, odvjetnik specijaliziran za ljudska prava i zastupnik žrtava policijskog nasilja, na Twitteru je napisao: "Kažu da je bježao, odbacio odjeću i pištolj. Nije ga uzeo, a policajci su ga ustrijelili više od 20 puta i takvoga ga satima ostavili".

Bijesni prosvjednici su se u ponedjejlak navečer suočili s policajcima pred šerifovim uredom, a kasnije u utorak najavljena je prosvjedna povorka od mjesta pucnjave do šerifova ureda.