Obavijesti Video Pretražite Navigacija
uhićen "prorok"

Farma užasa: Policija spasila 251 zlostavljano dijete, otkriveni su i grobovi 16 beba

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Policija u Zimbabveu uhitila je apostolskog "proroka" i sedam pomagača zbog kriminalnih aktivnosti koje uključuju zlostavljanje maloljetnika. Policija je spasila 251 dijete iz kompleksa, a njih 246 nije imalo rodni list.

Policija u Zimbabveu uhitila je čovjeka koji tvrdi da je prorok apostolske sekte u kompleksu u kojem je više od 250 djece navodno korišteno kao jeftina radna snaga i u kojem su vlasti pronašle 16 neregistriranih grobova.

Policijski glasnogovornik Paul Nyathi u izjavi je naveo da je samoprozvani prorok Jišmael Chokurongerwa (56) vodio sektu s više od 1000 članova na farmi oko 34 kilometra sjeverozapadno od glavnog grada Hararea, gdje su djeca boravila uz ostale vjernike.

Pročitajte i ovo Zaražene vjeverice u porečkoj Vjeveršumi Desetak zaraženih Širi se infekcija u porečkoj Vjeveršumi: "Trenutačno je deset bolesnih. Pokušavamo utvrditi izvor zaraze..."

Djeca, koja su sada spašena, "korištena su za obavljanje raznih fizičkih aktivnosti za dobrobit vodstva sekte", naveo je.

Od 251 djeteta njih 246 nije imalo rodni list.

"Policija je utvrdila da sva djeca školske dobi nisu pohađala formalno obrazovanje i bila su zlostavljana kao jeftina radna snaga, radeći fizičke poslove u ime učenja životnih vještina", naveo je Nyathi.

Policija je priopćila da je među otkrivenim grobovima sedmero dojenčadi čiji ukopi nisu registrirani kod vlasti.

Policijski službenici pretresli su svetište u utorak, piše The Guardian.

Chokurongerwa, koji je sebe nazivao prorokom Jišmaelom, uhićen je zajedno sa sedam svojih pomagača "zbog kriminalnih aktivnosti koje uključuju zlostavljanje maloljetnika".

Državni tabloid H-Metro, koji je pratio policiju tijekom racije, pokazao je policiju u opremi za razbijanje demonstracija kako se svađa s vjernicama u bijeloj odjeći i pokrivalima za glavu koji su zahtijevali povratak djece koja su ubačena u policijski autobus. Nije poznato kamo je policija odvela djecu i žene koje su ih pratile.

"Zašto nam odvode djecu? Ovdje nam je ugodno. Mi ovdje nemamo problema", vikala je jedna od žena u videu objavljenom na X-u H-Metroa.

Prema novinama, policajci naoružani oružjem, suzavcem i psima "izveli su spektakularnu raciju" u svetištu. Vjernici su kompleks opisali kao svoju obećanu zemlju.

Apostolske skupine koje tradicionalna vjerovanja uklapaju u pentekostnu doktrinu popularne su u vrlo religioznoj južnoafričkoj zemlji.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve se istražuje Što se događa? Još jedan Boeing prisilno sletio: U nekoliko dana zaredali su se brojni problemi

Bilo je malo detaljnih istraživanja o apostolskim crkvama u Zimbabveu, ali studije Unicefa procjenjuju da je to najveća vjerska denominacija s oko 2,5 milijuna sljedbenika u zemlji od 15 milijuna stanovnika. Neke se grupe pridržavaju doktrine koja zahtijeva da sljedbenici izbjegavaju formalno obrazovanje za svoju djecu, kao i lijekove i medicinsku skrb za članove, koji umjesto toga moraju tražiti iscjeljenje kroz svoju vjeru u molitvu, svetu vodu i pomazano kamenje.

Drugi su posljednjih godina nakon intenzivnih kampanja vlade i nevladinih organizacija svojim članovima počeli dopuštati posjete bolnicama i upis djece u školu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene