Od osmorice privedenih članova Autohtone Hrvatske stranka prava (A-HSP) u Donjem Srbu, policija je, nakon obavijesnog razgovora, pustila sve, osim predsjednika A-HSP Dražena Keleminca te je uklonila oba šatora ispred antifašističkog spomenika.


Protiv privedenih članova Autohtone Hrvatske stranka prava (A-HSP) u Donjem Srbu policija će redovitim putem pokrenuti prekršajni postupak, a Dražen Keleminec će tijekom dana, uz prekršajni nalog, biti doveden na prekršajni sud u Gračacu zbog remećenja javnog reda i mira i kršenja zakona o javnom okupljanju.

Vezani članci Predstavljanje kandidacijskih lista za europske izbore (Foto: Dnevnik.hr) Predstavljanje kandidacijskih lista: Autohtona - Hrvatska stranka prava (A-HSP) Slika nije dostupna Vlada osudila uvredljive i sramotne plakate u Vukovaru

Oko podneva policija je također uklonila oba šatora, koji su uz antifašistički spomenik bili postavljeni kao dio zabranjenog javnog okupljanja te ih organizatorima privremeno oduzela, kao "dokaz o prekršajnom postupku", rekao je glasnogovornik PU zadarske Elis Žodan.

Osim A-HSP, početkom srpnja su i Srpsko narodno vijeće i Savez antifašističkih boraca i antifašista prijavili isti prostor za javno okupljanje. SNV i SAB to čine tradicionalno 27. srpnja, za proslavu Dana ustanka Like.

Na pitanje je li i od njih zatraženo da pribave dozvolu vlasnika zemljišta, kao što se to tražilo od A-HSP-a, Žodan je odgovorio kako se danas provodi jedan postupak odnosno sprječava nastavak zabranjenog javnog okupljanja A HSP-a i da u to ne treba miješati drugi postupak pa tek treba vidjeti hoće li se i od organizatora antifašističke proslave također tražiti da pribave dozvolu vlasnika zemljišta i hoće li se održati tradicionalna proslava 27. srpnja, koja je već nekoliko godina praćena tzv. kontraskupovima, tj. prosvjedima više desnih stranaka i braniteljskih udruga. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju