443111
443111
443111
443111
443111

A-HSP policiji: 'Ne pokušavajte ukloniti šator jer se može upaliti šibica i stvoriti problem'

  • , 12.07.2016., 16:01
  • Autor:
  • komentara

utohtona hrvatska stranka prava (A-HSP), podigla je šator pored spomenika u Srbu.

 
 
 
 
Šator u Srbu (Foto: dnevnik.hr) - 4
Šator u Srbu (Foto: dnevnik.hr) - 4

Autohtona – Hrvatska stranka prava (A-HSP) u utorak je izvijestila da im je "Ravnateljstvo MUP-a iz Zagreba" dalo rok do 15 sati da uklone šator u Srbu, a iz MUP-u poručuju da ne žele sudjelovati u medijskom prepucavanju u vezi tog slučaja.

Neslužbeno se doznaje da policijskog ultimatuma nema te da su organizatori od ranije upozoreni da za postavljanje šatora moraju dostaviti pismeni pristanak vlasnika zemljišta.

A-HSP u svom priopćenju navodi da su u svojoj prijavi javnog okupljanja prijavili i postavljanje šatora te tako ispoštovali zakon o javnom okupljanju.

A-HSP: MUP se dodvorava Pupovcu

"Prostor javnog okupljanja nije u vlasništvu Općine Gračac već je u vlasništvu Republike Hrvatske. Autohtona - Hrvatska stranka prava nema namjeru od Hrvatske države tražiti odobrenje za postavljanje šatora kao i to da nećemo tražiti od Hrvatske države da slobodno hodamo po Srbu, Zagrebu, Splitu ili po drugim djelovima Hrvatske .

Ravnateljstvo MUP-a u Zagrebu nikada nije dala ultimatum i zabranila postavljanje šatora Milorada Pupovca u Srbu. Ravnateljstvo MUP-a u Zagrebu to nikada nije tražilo od nikoga u Hrvatskoj. Ravnateljstvo MUP-a dodvorava se Miloradu Pupovcu i tako ne poštuje zakon kao što ga poštuje A-HSP.

Autohtona - Hrvatska stranka prava neće ukloniti šator i upozoravamo Ravnateljstvo MUP - a da ne pokušavaju silom ga ukloniti jer se može upaliti šibica i stvoriti probleme koje nikome ne trebaju. Autohtona - Hrvatska stranka prava ne želi nemire i želi samo mir, želimo na miru do 01. kolovoza održati svoja predavanja o Domovinskom ratu u Hrvatskoj u Srbu", navode u priopćenju.

Mještani Srba: Imamo li pravo na mir?

Otvoreno pismo u utorak su uputili i mještani Srba u kojem navode da "zastrašivanje i provociranje prolazi neometano građanskim otporom i nekažnjeno od strane nadležnih institucija".

"Srpski narod u Srbu kao i sve druge mještane kani se disciplinirati, utjerati u četiri gola zida naših praznih kuća. Neodgovorni pojedinci, osokoljeni medijskim linčevima, političkom bahatošću, neskrivenim obožavanjem ustaških ideja, ukidanjem slobode govora i riječi, bez ikakvih posljedica nas provociraju i vrijeđaju. Naša teška svakodnevnica i neimaština dodatno je otežana strahom i dozvoljenim zlostavljanjem".

Ističu i da A-HSP želi "uzurpirati spomeničko mjesto i onemogućiti obilježavanje jubilarne 75. godišnjice ustanka naroda Hrvatske".

"Tvrde pravaši da smo mi, Srbi i antifašisti, zapravo četnici te da je ustanak protiv zločina Maksa Luburića i njegovih jedinica u Donjoj Suvaji ili zločina u Bubnju bio četnički te da smo se borili protiv hrvatske države. I danas i sutra i uvijek reći ćemo da smo se mi, Srbi i svi drugi učesnici Narodnooslobodilačkog pokreta, borili protiv režima Nezavisne Države Hrvatske. Željeli smo zemlju za sve ljude i društvo pravednije od onog koje smo imali u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca".

Navode i da kraj obnovljenog spomenika ustanku naroda Hrvatske ne smije biti mjesta mržnji i nasilju te pozivaju institucije i istaknute članove društva da ih "zaštite i podrže u sjećanju na otpor upravo profašističkom i pronacističkom ustaškom režimu". (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se