Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Snimka nereda u Budimpešti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mađarska policija u četvrtak je suzavcem i vodenim topovima rastjerala skupinu od stotinjak nasilnih skinheadsa i militanata krajnje desnice koji su u središtu Budimpešte policajce gađali kamenjem i betonskim komadima pločnika.

Većinom mladi pripadnici skinheadsa i krajnje desnice, u maskama i kapuljačama, sukobili su se s policijom zahtijevajući oslobađanje dvojice svojih istaknutih članova, uhićenih tijekom dana i ostavku premijera Ferenca Gyurcsanyja.

Pročitajte i ovo Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a Mrtvi nakon napada bande u Haitiju Vlada stanje panike FOTO Otočna država u kaosu, tijela leže po ulicama: "Ovo je užas, kao u Pobješnjelom Maxu!"

Zasad nema podataka o mogućim žrtvama sukoba ni na jednoj strani, iako su neki očevici rekli da su prosvjednici istukli nekoliko fotografa.

"Odjednom je desetak njih okružilo fotografe, srušilo dvojicu na tlo i počelo ih udarati nogama", rekao je jedan Reutersov fotograf.

U Mađarskoj je danas bio nacionalni blagdan u spomen rata za neovisnost protiv Habsburške monarhije iz 1848. koji je obilježen masovnim prosvjedima protiv vlade premijera Ferenca Gyurcsanyja na kojima se samo u glavnom gradu, prema različitim izvorima, tijekom dana okupilo između 100 i 200 tisuća ljudi.

Na središnjoj svečanosti kojom je u podne obilježena obljetnica rata za nezavisnost, budimpeštanskog gradonačelnika Gabora Demszkyja morali su čuvati kišobranima od jaja koja su na njega, uz zvižduke i uvrede, bacali prosvjednici iz redova krajnje desnice.

"Ponovno su među nama plaćenici straha. Zbog njih su mnogi godišnjicu naše najmirnije revolucije iščekivali sa zebnjom", rekao je Demszky, ugledni disident u doba komunističke vlasti.

Mirne masovne prosvjede diljem zemlje organizirala je najveća oporbena stranka, konzervativni Fidesz, ali su namjeru da se pridruže prosvjedima izrazile i neke grupacije krajnje desnice, zbog čega su mađarske službe sigurnosti u srijedu objavile kako je zemlja u povišenom stupnju pripravnosti i upozorile pučanstvo na mogućnost usklađenih napada naoružanih ekstremističkih militanata.

Policija se bojala ponavljanja događaja od 23. listopada kad su prosvjednici iz redova krajnje desnice pokušali pretvoriti u nerede mirne prosvjede u povodu obilježavanja 50. godišnjice
antikomunističke pobune Mađarske 1956. godine

"U društvu vlada napetost, a razlog je to što su nam lagali i što im ne vjerujemo", rekao je jedan od sudionika mirnog prosvjeda, 55-godišnji učitelj Kalman Hencsei.

Početak previranja u mađarskom društvu označili su vrlo nasilni prosvjedi u Budimpešti u rujnu prošle godine, koje je izazvalo slučajno objavljeno Gyurcsanyjevo priznanje da je lagao o stanju u mađarskom gospodarstvu kako bi pobijedio na izborima u travnju 2006.

Policija je tad optužena za uporabu prekomjerne sile u
smirivanju prosvjeda, u kojima je ozlijeđeno čak 800 ljudi.

Glavno poprište sukoba policije i demonstranata tad je bilo park ispred zgrade parlamenta, koja je još od tad zabarikadirana, a jake policijske snage danas su onemogućavale pristup tom području.

U žestokim prosvjedima ozlijeđeno je osam osoba, među kojima sedam policajaca, dok je oko 50 ljudi uhićeno i nalazi se u pritvoru, priopćili su u petak dužnosnici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene