Austrijska vlada raspala se kao kula od karata zbog skandala koji su tamošnji mediji prozvali Ibiza-Gate.

Galerija


Kancelar Sebastian Kurz do prijevremenih izbora će voditi tehničku vladu bez koalicijskog partnera, a čeka ga glasovanje o povjerenju u parlamentu.

Vezani članci Zaštita od koronavirusa u Austriji Broj zaraženih raste, pa ova zemlja postrožuje mjere nošenja maski: ''Pozivam sve nas da situaciju uzmemo ozbiljno'' Pristižu migranti iz Turske - 5 Kurz opet želi zatvoriti granice Balkana nakon što je Turska propustila migrante put EU – Vučić kaže: Srbija neće biti parking za migrante

Otvorilo se i pitanje o ulozi jedne Srpkinje - u skandalu kakvog Austrija ne pamti.

Lavina političkog sukoba u Austriji nezaustavljivo se kotrlja. Svakoga dana novi problemi za kancelara. Prijeti mu potpuni pad vlade i prije ljeta.

"Vlada ima odgovornost u Austriji i za nju, ali ima odgovornost i za Europsku uniju", poručio je kancelar Kurz.

Kaos je pokrenula tajna snimka nastala na Ibizi nekoliko mjeseci prije izbora u Austriji 2017. Na njoj čelnik austrijske krajnje desne Slobodarske stranke Heinz Christian Strache dogovara sumnjive poslove s navodnom ruskom poduzetnicom.

Uz Strachea je i šef kluba zastupnika njegove stranke Johan Gudenus, kao i Gudenusova supruga Tajana. Riječ je o Srpkinji podrijetlom iz Hrvatske koja se za austrijskog političara udala prije nekoliko godina.

"Radi se o namještaljci koja je namještena"

Vjenčanje u pravoslavnom hramu održano je u Banjaluci.

Gost je bio i član predsjedništva BiH Milorad Dodik koji za skandal kaže: "Očigledno se radi o namještaljci koja je namještena, mislim da sad oni imaju personalno neke probleme. Vidjeli ste da tu nije bilo nikakvih zakonskih šteta". "Mislim da se radi o balkanizaciji europske političke situacije", dodaje.

Austrijski mediji nagađaju da je upravo Tajana Gudenus bila ključna za suradnju krajnje desnice u Austriji i Milorada Dodika. Ona sve to naziva glupostima.

Iako je njezin suprug u Beču je više puta primao kontroverznog Dragana Markovića Palmu. Dodik ga je odlikovao za dan Republike Srpske. Gudenusov šef Strache izjavljivao je kako Srbi, ali i Hrvati trebaju dobiti priliku da odluče žele li se odcijepiti od BiH.

Dobre političke veze Srba i stranke koju je utemeljio Jörg Haider nisu tajna. U tom kontekstu je zanimljivo da je cijeli skandal oko mise na Bleiburgu iniciran iz koruške biskupije - pokrajine u kojoj su Stracheovi i Gudensovi slobodarci snažna politička snaga.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Građani Đakova bijesni: Stablo iz parka srušilo se na cestu, pukom srećom nitko nije nastradao