Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Namještena namještaljka"

Afera Ibizagate trese Austriju: Je li za pad vlade odgovorna tajanstvena Srpkinja podrijetlom iz Hrvatske?

Sebastian Kurz(Foto: Dnevnik.hr)
Sebastian Kurz(Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Milorad Dodik (Foto: Dnevnik.hr) Milorad Dodik (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Skandal u Austriji (Foto: Dnevnik.hr) Skandal u Austriji (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Sebastian Kurz(Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Austrijska vlada raspala se kao kula od karata zbog skandala koji su tamošnji mediji prozvali Ibiza-Gate.

Kancelar Sebastian Kurz do prijevremenih izbora će voditi tehničku vladu bez koalicijskog partnera, a čeka ga glasovanje o povjerenju u parlamentu.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik bizarne poruke Dodik organizirao "narodni miting", njegov suradnik stajao uz Anu Brnabić i urlao: "Ne želimo u pedersku EU!" Milorad Dodik Nametnuli mu sankcije 2017. SAD upozorile Dodika: "Griješi ako misli da ćemo stajati po strani dok on provodi secesionističku agendu"

Otvorilo se i pitanje o ulozi jedne Srpkinje - u skandalu kakvog Austrija ne pamti.

Lavina političkog sukoba u Austriji nezaustavljivo se kotrlja. Svakoga dana novi problemi za kancelara. Prijeti mu potpuni pad vlade i prije ljeta.

"Vlada ima odgovornost u Austriji i za nju, ali ima odgovornost i za Europsku uniju", poručio je kancelar Kurz.

Kaos je pokrenula tajna snimka nastala na Ibizi nekoliko mjeseci prije izbora u Austriji 2017. Na njoj čelnik austrijske krajnje desne Slobodarske stranke Heinz Christian Strache dogovara sumnjive poslove s navodnom ruskom poduzetnicom.

Uz Strachea je i šef kluba zastupnika njegove stranke Johan Gudenus, kao i Gudenusova supruga Tajana. Riječ je o Srpkinji podrijetlom iz Hrvatske koja se za austrijskog političara udala prije nekoliko godina.

"Radi se o namještaljci koja je namještena"

Vjenčanje u pravoslavnom hramu održano je u Banjaluci.

Gost je bio i član predsjedništva BiH Milorad Dodik koji za skandal kaže: "Očigledno se radi o namještaljci koja je namještena, mislim da sad oni imaju personalno neke probleme. Vidjeli ste da tu nije bilo nikakvih zakonskih šteta". "Mislim da se radi o balkanizaciji europske političke situacije", dodaje.

Austrijski mediji nagađaju da je upravo Tajana Gudenus bila ključna za suradnju krajnje desnice u Austriji i Milorada Dodika. Ona sve to naziva glupostima.

Iako je njezin suprug u Beču je više puta primao kontroverznog Dragana Markovića Palmu. Dodik ga je odlikovao za dan Republike Srpske. Gudenusov šef Strache izjavljivao je kako Srbi, ali i Hrvati trebaju dobiti priliku da odluče žele li se odcijepiti od BiH.

Dobre političke veze Srba i stranke koju je utemeljio Jörg Haider nisu tajna. U tom kontekstu je zanimljivo da je cijeli skandal oko mise na Bleiburgu iniciran iz koruške biskupije - pokrajine u kojoj su Stracheovi i Gudensovi slobodarci snažna politička snaga.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 
Aktualno Građani Đakova bijesni: Stablo iz parka srušilo se na cestu, pukom srećom nitko nije nastradao Srušeno stablo u centru Đakova (Foto: Facebook) - 7 Srušeno stablo u centru Đakova (Foto: Facebook) - 7 Foto: Facebook Srušeno stablo u centru Đakova (Foto: Facebook) - 6 Srušeno stablo u centru Đakova (Foto: Facebook) - 6 Foto: Facebook Srušeno stablo u centru Đakova (Foto: Facebook) - 5 Srušeno stablo u centru Đakova (Foto: Facebook) - 5 Foto: Facebook Srušeno stablo u centru Đakova (Foto: Facebook) - 4 Srušeno stablo u centru Đakova (Foto: Facebook) - 4 Foto: Facebook Srušeno stablo u centru Đakova (Foto: Facebook) - 3 Srušeno stablo u centru Đakova (Foto: Facebook) - 3 Foto: Facebook +2 Srušeno stablo u centru Đakova (Foto: Facebook) - 2 Hrvatska Građani Đakova bijesni: Stablo iz parka srušilo se na cestu, pukom srećom nitko nije nastradao 1/8 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene