Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vjerska sekta

FOTO Stravično otkriće: Na pronađenim truplima nedostaju organi, najviše mrtvih su djeca

Aktualno Galerija Masovna grobnica u Keniji - 1 Masovna grobnica u Keniji - 1 Foto: Afp Masovna grobnica u Keniji - 2 Masovna grobnica u Keniji - 2 Foto: Afp Masovna grobnica u Keniji - 5 Masovna grobnica u Keniji - 5 Foto: Afp Masovna grobnica u Keniji - 4 Masovna grobnica u Keniji - 4 Foto: Afp +2 Masovna grobnica u Keniji - 3 Galerija 1/7 >>
Nakon obdukcije tijela pronađenih u šumu na jugoistoku Kenije, gdje su se okupljali članovi evangelističke sekte koji su održavali ekstremni post, utvrđeno je da nekim truplima nedostaju organi. Sumnja se u trgovinu organima.

Više od sto trupala, među kojima je najviše djece, pronađeno je u okviru istrage o pokolju u šumi Shakaholi, koji je zgrozio javnost te religiozne istočnoafričke zemlje.

Obdukcijom 112 trupala utvrđeno je da je većina žrtava umrla od gladi, najvjerojatnije pošto su slušali propovijedi Paula Nthenge Mackenzieja, samoproglašenog pastora Međunarodne Crkve Radosne vijesti koji je pozvao svoje sljedbenike da se izgladnjuju do smrti kako bi susreli Isusa.

Pročitajte i ovo Spašavanje člana kulta čiji su se članovi izgladnjivali do smrti - 1 "Masakr u šumi" Izgladnjivali su se do smrti, pronađeno još 26 tijela pripadnika kulta: "Čvrsto je zatvorila usta..."

Neke žrtve - među njima djeca - bile su zadavljene, pretučene ili ugušene, rekao je prošlog tjedna voditelj forenzičnog tima Johansen Oduor.

"U obdukcijskim zapisnicima navodi se da su nekim tijelima koja su dosad ekshumirana nedostajali organi", navodi se u sudskom dokumentu koji je AFP u utorak dobio na uvid, spominjući "dobro koordiniranu trgovinu organima u kojoj je sudjelovali više aktera", bez drugih pojedinosti.

U tom dokumentu s nadnevkom od ponedjeljka, Uprava za kriminalističku istragu (DCI) traži da se zamrznu bankovni računi pastora Ezekiela Odera, koji je uhićen 28. travnja u vezi s tim slučajem i u četvrtak pušten uz jamčevinu.

Pročitajte i ovo Ilustracija grozomorna smrt Izgladnjivali se kako bi upoznali Isusa, među žrtvama ima i djece: "Ekshumirano je 21 tijelo i to nije konačna brojka"

Kako navodi DCI, taj utjecajni pastor je primio velike svote novca koji su vjernici dali Mackenzieju koji je od njih tražio da prodaju svoju imovinu. Sud u Nairobiju je u ponedjeljak naredio blokadu više od 20 računa koji pripadaju Ezekielu Oderu na vrijeme od 30 dana.

Potraga za truplima i masovnim grobnicama, obustavljena zbog lošeg vremena, nastavila se u utorak u šumi Shakaholi. "Potraga i spašavanje ljudi (...) se nastavljaju", rekao je ministar unutarnjih poslova Kithure Kindiki, koji je obišao mjesto tragedije.

Protiv pastora Mackenzieja podići će se optužnica za terorizam, rekli su državni tužitelji 2. svibnja. Sud u Mombasi, drugom po veličini kenijskom gradu, treba se u srijedu očitovati o produljenju njegova pritvora na 90 dana.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene