Mogućnost vojske Sjedinjenih Država da održi tehnološku prednost pred drugim zemljama i reagira na višestruke krize u svijetu je već ugrožena i dalje će se pogoršavati ukoliko se ne ukinu proračunski rezovi, rekli su u subotu najviši američki dužnosnici, a ministar obrane Chuck Hagel je najavio razvoj novih oružja kako bi se osigurao nastavak američke vojne dominacije u 21 stoljeću.


Bivši ministar obrane Robert Gates je rekao da proračunski rezovi nagrizaju američko čelništvo u svijetu te da je došlo vrijeme da se ukinu ta 'nevjerojatno glupa' smanjenja.

Vezani članci Slika nije dostupna Napetosti nezaustavljivo rastu: SAD šalje dva razarača u Japan Slika nije dostupna Zabrinutost zbog Krima: Vojni brodovi SAD-a u Crnom moru

Šef mornaričkih operacija admiral Jonathan Greenert rekao je agenciji Reuters da će ratna mornarica morati smanjiti snage i mogućnost da raspoređuje brodove diljem svijeta ukoliko zastupnici ne olakšaju ili ukinu proračunske rezove koji bi se trebali nastaviti u fiskalnoj 2016.

'Eletronički rat, elektronički napadi, protupodmornički rat - sva ta najrazvijenija područja - će zaostati jer nedovoljno ulažemo u njih', rekao je u intervjuu na konferenciji u Reaganovoj predsjedničkoj knjižnici.

Rekao je da će mogućnost ratne mornarice da bude ispred potencijalnih protivnika 'značajno opasti' ukoliko se rezovi ne ukinu.

Ministar obrane Chuck Hagel u subotu je najavio da se kreće u razvitak novih oružja, uključujući robote, autonomne sustave, miniaturizaciju i prikupljanje te obradu velikih količina podataka i trodimnenzionalni ispis kako bi se osigurao nastavak američke vojne dominacije.

SAD: Borba protiv džihadista je na prekretnici

Greenert i drugi američki dužnosnici pozivaju Kongres da okonča rezove poznate kao 'sekvestracija' navodeći sve veće napetosti i jačanje ugroza među kojima i rusku agresiju na Krim te militante Islamske države u Iraku i Siriji.

Republikanski senator John McCain, koji bi u siječnju trebao preuzeti predsjedanje senatskim Odborom za oružane snage, rekao je kako će okončanje proračunskih rezova za vojsku biti njegov najviši prioritet. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook