Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trajat će godinama

SAD: Borba protiv džihadista je na prekretnici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nako tri velika uspjeha u borbama borba protiv Islamske države počela se preokretati, no borba će trajati godinama.

General Martin Dempsey, načelnik Združenog stožera američkih oružanih snaga, koji je u subotu stigao u iznenadni posjet Bagdadu, rekao je da se borba protiv džihadista počela preokretati nakon tri velika uspjeha u borbi protiv Islamske države, no da će za njezino iskorjenjivanje trebati nekoliko godina.

Pročitajte i ovo Nuspojave ibuprofena Opasne nuspojave UZNEMIRUJUĆE Uzela lijek koji Hrvati obožavaju i proživjela pakao: "Ovakvi slučajevi su rijetki, ali.." Ilustracija Česta meta Projektili eksplodirali pored američkog veleposlanstva u Zelenoj zoni: Nitko još nije preuzeo odgovornost za napad

Dempsey je stigao u Irak prvi put otkako je američki predsjednik Barack Obama na ofenzivu Islamske države odgovorio slanjem vojnika u zemlju iz koje se američka vojska povukla 2011.

Nekoliko sati ranije, u subotu je iračka vojska probila opsadu džihadista oko najveće rafinerije u zemlji. Samo dan ranije iračka vojska izvojevala je također važnu pobjedu, oslobađanjem strateški važnog grada Baidžija, desetak kilometara udaljenog od rafinerije, na sjeveru Iraka.

Treći uspjeh u borbi protiv džihadista je osvajanje Adhaima, najveće brane u zemlji, nekih 130 kilometara sjeveroistočno od Bagdada koju su u srijedu iz ruku IS-a preuzele iračke snage i šijitske milicije.

'Odsijecaju glave, kamenuju, a trupla vise tri dana na križu kao upozorenje'

Uspjehu iračke vojske, šijitskih milicija i kurdskih snaga pridonose Sjedinjene Države koje su pokrenule su zračne udare na IS, a Obama je prošli tjedan odobrio dvostruko više američkih kopnenih vojnika koji će savjetovati iračke vojnike u borbi protiv IS-a.

Dempsey je rekao svojim vojnicima da je američka vojska pomogla Iračanima i kurdskim borcima da "Irak povuče s ruba ponora".

"Sada mislim da se stanje (na terenu) počinje mijenjati", rekao je Dempsey skupini marinaca u veleposlanstvu u Bagdadu.

Islamska država osvojila je od lipnja dijelove Iraka i Sirije, a zračni udari međunarodne koalicije predvođeni američkom vojskom pomažu kurdskim i iračkim borcima u protuofenzivi.

Dempsey je rekao kako je sada ključno pokazati da Islamska država nije nezaustavljiva sila, već "je to banda patuljaka koja širi doista radikalnu ideologiju".

On je ipak ponovio da vojna sila ne može iskorijeniti IS sve dok iračka vlada ne uspije prevladati sektaške podjele sunita i šijita. Za izgradnju povjerenja trebat će vremena, a na pitanje "kako dugo?", Dempsey je odgovorio "Nekoliko godina".

U Iraku je sada oko 1400 američkih vojnika, a novo Obamino odobrenje omogućuje da se taj broj poveća na 3100.

Nakon sastanka s iračkim dužnosnicima u Bagdadu, Dempsey je otputovao u Erbil, glavni grad poluautonomnog iračkog Kurdistana u kojem američki vojnici uvježbavaju kurdske snage. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene