Misija otvaranja Sueskog kanala nakon što je ogroman kontejnerski brod zapeo traje treći dan. Raste pritisak na vlasti da ponovno pokrenu jedan od ključnih trgovinskih pravaca na svijetu.


Uprava Sueskog kanala (SCA) priopćila je u četvrtak kako je privremeno obustavila promet dok je osam tegljača radilo na njegovu oslobađanju. Trinaest brodova otputovalo je južno duž kanala u srijedu i čekaju u jezerima dok se brod ne makne.

Šef Sueskog kanala (SCA), koji je pod državnom upravom, admiral Osama Rabae rekao je da će navigacijski promet biti privremeno obustavljen tijekom posljednjih pokušaja da se pomakne Ever Given.

"U nastojanju pokretanja broda osam je divovskih tegljača vuklo i guralo brod", rekao je Rabae u priopćenju. Nije rekao koliko će dugo trajati napori da se pokrene brod.

''Brod je ušao u kanal 45 minuta prije no što je zapeo, krećući se na 12,8 čvorova (oko 24 km/h ili 15 mph) neposredno prije nego što je zaglavio'', kazao je pukovnik Ossama Rabei iz uprave Sueskog kanala.

Peter Berdowski, izvršni ravnatelj specijalizirane tvrtke Boskalis, koja je uputila posadu na mjesto događaja, rekao je kako podaci do sada pokazuju kako ga nije lako osloboditi te da će ga možda biti potrebno istovariti, a to je proces koji bi mogao trajati tjednima.

''To je kao ogromni nasukani kit. Ogromna je težina na pijesku. Možda ćemo morati raditi s kombinacijom smanjenja težine uklanjanjem kontejnera, nafte i vode s broda, tegljača i jaružanjem pijeska'', pojasnio je Berdowski. Akcije da se oslobodi Ever Given mogle bi potrajati nekoliko dana, rekao je jedan stručnjak za online izdanje egipatskih državnih novina al-Ahram.

U međuvremenu, najmanje 150 brodova s naftom, automobilskim dijelovima i potrošačkom robom akumuliralo se s obje strane trgovinskog kanala Azija-Europa, preko kojeg je tijekom 2019. godine prolazilo oko 50 brodova dnevno, što predstavlja gotovo trećinu svjetskog kontejnerskog prometa, prenosi The Guardian.

''Svakog dana dok je kanal zatvoren, kontejnerski brodovi i tankeri ne isporučuju hranu, gorivo i proizvedenu robu u Europu, a roba se ne izvozi iz Europe na Daleki istok”, kazao je Salvatore R. Mercogliano, bivši trgovac i izvanredni profesor povijesti na Sveučilištu Campbell u Sjevernoj Karolini.

Uz gospodarske implikacije, sigurnosni stručnjaci upozorili su kako bi neaktivni brodovi u Crvenom moru mogli biti mete nakon niza napada na brodarstvo na Bliskom istoku zbog napetosti između Irana i Sjedinjenih Američkih Država.

Brod je imao dva pilota iz egipatske vlasti kanala na brodu koji su ga vodili kada se prizemljenje dogodilo oko osam sati ujutro u utorak. Svih 25 članova posade bilo je sigurno i nije bilo izvješća o ozlijeđenima ili zagađenjima. Tanker dugačak 400 metara bio je na proputovanju iz Kine prema Rotterdamu.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju