Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potencijalni put projektila

Pogledajte 3D animaciju lansiranja sjevernokorejske rakete!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U javnost je puštena animacija, koju je napravila jedna tajvanska tvrtka, a koja ilustrira potencijalni put sjevernokorejske rakete i satelita koji bi trabali biti lansirani ovaj tjedan.

Raketa Una-3 bi trebala biti lansirana između 12. i 16. travnja iz svemirskog centra u Tongchang-riju. Sjevernokorejske vlasti su jučer prvi put dopustile stranim novinarima i izvjestiteljima obilazak novog svemirskog centra izgrađenog na poluotoku Čolsanu, 50-ak kilometara od kineske granice. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Satelitske snimke pokazuju Satelitske snimke S. Koreje: Ubrzali pripreme za lansiranje! Slika nije dostupna Objavljene satelitske snimke Odavde bi Sjeverna Koreja trebala lansirati rakete!

>> 'Odlučno i nemilosrdno ćemo kazniti sve koji presretnu satelit!'

Sjevernokorejske vlasti su dozlovom obilaska novinarima željele pokazati da raketa Una-3 nije balistička, kako tvrde SAD i njihovi saveznici, osobito Južna Koreja i Japan. 

Raketa visoka 30 metara, promjera 2,5 metra trebala bi u orbitu izbaciti satelit za promatranje Zemlje, kojim će se omogućiti informacije o obradivim površinama, šumama te prirodnim resursima Sjeverne Koreje. Strani izvjestitelji su izbliza pogledali i satelit težak 100 kilograma, opremljen s pet antena i solarnim pločama.

U suprotnosti s dva ranija probna lansiranja rakete koja je prošla preko Japana, ovo lansiranje rakete će navodno pratiti Apollovu orbitu.

Japan je danas ponovno osudio lansiranje sjevernokorejske rakete, uz tvrdnje da se radi o kršenju rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a. Ponovili su upozorenja upućena Pjongjangu, a raketni obrambeni sustav na četiri lokacije u južnoj prefekturi Okinawa je spreman za uništavanje sjevernokorejske rakete ako ona bude lansirana prema njihovu teritoriju.

U Sjevernoj Koreji pak, nisu previše zabrinuti. U prijestolnici Pjongjang na jednom od glavnih trgova okupili su se deseci tisuća ljudi kako bi prisustvovali otkrivanju novog portreta Kim jong-ila. Portret je stavljen pored potreta njegova oca Kim il-sunga, koji je postavljen nakon njegove smrti 1994. godine.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene