Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjeverna Koreja upozorila

'Odlučno i nemilosrdno ćemo kazniti sve koji presretnu satelit!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverna Koreja je u četvrtak objavila upozorenje svima koji žele presresti njihov satelit ili pokupiti njegove ostatke.

'Tko presretne satelit ili pokupi njegove ostatke odmah će ga sustići odlučna i nemilosrdna kazna Sjeverne Koreje', pročitala je televizijska voditeljica na državnoj televiziji KRT.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vojna vježba "Nuklearni okidač": Sjeverna Koreja sprema se za rat Krhotine na zemljištu svetišta Onohiyoshi u gradu Kanazawa, prefektura Ishikawa iz minute u minutu FOTO/VIDEO Četiri osobe poginule u razornom potresu u Japanu: U vlakovima zaglavljeno 1400 ljudi, podrhtavanja će trajati mjesecima

>> Presretači okrenuti prema Sj. Koreji: Japan spreman na lansiranje rakete

Nakon što je Sjeverna Koreja objavila kako sredinom travnja planira lansirati satelit u orbitu tenzije su posljednjih tjedana na izrazito visokoj razini. Sjeverna Koreja ne odustaje od lansiranja unatoč mnogobrojnim upozorenjima i pozivima da odustane od svog plana jer bi to moglo ugroziti rezuluciju Vijeća sigurnosti UN-a. 

Sjeverna Koreja je objavila da planiraju lansiranje između 12. i 16. travnja. Planirano lansiranje, koje je izazvalo kritike čak i savezničke Kine, planirano je povodom obilježavanja 100. rođendana Kim il-sunga, djeda Kim jong-una.

Južnokorejska novinska agencija Yonhap je izvijestila kako je upozorenje došlo nekoliko dana nakon što je Južna Koreja objavila kako traži način za presretanje rakete u slučaju da skrene sa svoje putanje.

Japan je pak, u četvrtak dovršio postavljanje raketnog obrambenog sustava u južnoj prefekturi Okinawa, čime je završeno razmještanje oružja i vojne opreme koja bi im pomogla pri uništavanju sjevernokorejske rakete. Japan će, objavili su, presretače ispaliti samo ako projektil Sjeverne Koreje bude lansiran prema njihovom teritoriju, tj. ako bude ugrožavao njihove stanovnike ili imovinu.

Iakko je Sjeverna Koreja priopćila kako će poslati satelit u svemir, Južna Koreja i SAD smatraju da je to samo izgovor za prikriveno testiranje balističkog projektila.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene