Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve je spremno

VIDEO: Sjeverna Koreja postavila raketu na lansirnu rampu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjevernokorejska raketa kojom će idući tjedan u orbitu navodno biti lansiran satelit postavljena je na lansirnu rampu, unatoč prosvjedima međunarodne zajednice koja smatra da se zapravo radi o pokusnom lansiranju balističkog projektila, izvijestili su u nedjelju strani novinari iz svemirskog centra u Tongčang-riju.

Sjevernokorejske vlasti prvi su put dopustile stranim novinarima i izvjestiteljima obilazak novog svemirskog centra izgrađenog na poluotoku Čolsanu, od kineske granice udaljenom oko 50 km. Do centra su prebačeni posebnim vlakom.

Političkom odlukom o dopuštenju novinarskog posjeta centru, sjevernokorejske vlasti žele pokazati da raketa Una-3 nije balistička raketa, kako smatraju i tvrde Sjedinjene Države i njihovi saveznici, osobito Južna Koreja i Japan.

Novinarima je dopušteno da se približe na 50 metara od lansirne rampe, a lansiranje rakete predviđeno je u razdoblju između 12. i 17. travnja.

Raketa visoka 30 metara, promjera 2,5 metra trebala bi u orbitu izbaciti satelit za promatranje Zemlje, kojim će se omogućiti informacije o obradivim površinama, o šumama te o prirodnim resursima Sjeverne Koreje. Strani izvjestitelji su izbliza pogledali i satelit težak 100 kg, opremljen s pet antena i solarnim pločama.

SAD i saveznici optužuju Sjevernu Koreju da se sprema za pokus lansiranja balističke rakete. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Satelit ili raketa? Kim Jong Un ima novu ideju, no je li to samo krinka? Slika nije dostupna Raste napetost Sj. Koreja postavlja raketu na rampu, Japan razmješta Patriote

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene