Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavljena snimka

Ovo je bombaš koji je raznio autobus pun turista u Bugarskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pojavila se i snimka nadzornih kamera na kojoj se vidi sumnjivac.

Bugarska policija pustila je u javnost snimku s nadzornih kamera na aerodromu. Na snimci je muškarac za kojeg vjeruju da je odgovoran za bombaški napad na autobus pun izraelskih turista.

Pročitajte i ovo Ruska vojska, ilustracija Stižu nove snage Mnogo Rusa posljednjih dana priključilo se vojsci: "Zbog ovog su željni osvete" Ljudi odaju počast stradalima u terorističkom napadu u Moskvi 140 mrtvih i 182 ranjenih Nema kraja agoniji nakon terorističkog napada u Moskvi: Još se uvijek traga za 95 nestalih osoba

Internetom kruži i amaterska snimka neposredno nakon eksplozije u kojoj se vidi crni gusti dim kako suklja u nebo, pored zračne luke bugarskog grada Burgasa na obali Crnog mora.

>> Raznesen autobus s turistima u Bugarskoj: 'To je iranski terorizam!'

Eksploziju u autobusu s izraelskim turistima, u kojoj je po najnovijim podacima poginulo 8 osoba, najvjerojatnije je izveo bombaš samoubojica, rekao je jutros bugarski ministar vanjskih poslova Cvetan Cvetanov.

'Atentat je izvela osoba čiji identitet još nismo utvrdili. Ta osoba je imala krivotvorenu vozačku dozvolu izdanu u Sjedinjenim Državama, u saveznoj državi Michigan', rekao je ministar novinarima u zračnoj luci Burgasu. 'U napadu je poginulo osam osoba: šest Izraelaca, jedan Bugar i napadač', precizirao je.

Na videosnimci se vidi muškarac kako hoda amo-tamo u čekaonici zračne luke. Riječ je o mladiću sitnije građe, bijelcu, plave kose do ramena. Odjeven je u plavu košulju kratkih rukava, plavu sportsku kapu, majicu, bijele čarape i tenisice. Šetao je čekaonicom s velikim crnim ruksakom i laptopom.

'Riječ je o osobi koja ničim ne može privući pozornost više nego bilo koji drugi turist. Muškarcu je oko 36 godina. Imamo njegove otiske', rekao je Cvetanov. Dodao je da se trenutačno radi DNK analiza. 'Nitko nije preuzeo odgovornost za napad', kazao je ministar.

Izraelski ministar obrane Ehud Barak kaže da su napad izveli pripadnici Hezbollaha. 'Osobe koje su neposredno uključene u izvedbu atentata su pripadnici Hezbollaha koji, naravno, imaju potporu Irana', izjavio je on za bugarski radio. Još nema službene reakcije Irana na izraelske optužbe.

Prema izvještajima iz bugarskih medija u autobusu je bilo oko 40 izraelskih turista. Nakon eksplozije vatra je zahvatila tri autobusa na parkiralištu zračne luke. Svjedoci su rekli da se smrtonosna eksplozija dogodila nakon što se jedna osoba ukrcala u autobus. Više od 30 turista ozlijeđeno je u eksploziji.

Bugarski predsjednik tvrdi da Mossad nije upozorio na napad

Bugarske vlasti sastale su se prije mjesec dana s predstavnicima izraelske obavještajne službe Mossad, ali ništa nije upućivalo na napad koji se dogodio jučer, rekao je bugarski predsjednik, prenosi Sofijska novinska agencija.

Predsjednik Rosen Plevneliev koji je odmah otišao na mjesto eksplozije autobusa s izraelskim turistima, naglasio je da su bugarske vlasti poduzele sve odgovarajuće mjere za spašavanje žrtava.

Po njegovim riječima, Bugarska dobro komunicira s izraelskim službama i ozbiljno bi reagirala da je bilo kakvih obavještajnih podataka koji bi upućivali na mogućnost ovakva napada. 'Taj napad ne znači da je Bugarska opasno mjesto za turiste', dodao je.

Zamjenik izraelskog ministra vanjskih poslova Danny Ayalon rekao je na izraelskoj televiziji Channel 2 da nije bilo nikakva upozorenja, no stručnjak za protuterorizam Boaz Ganor rekao je da su najvjerojatnije krivci Iran i Hezbolah. On drži da sve upućuje na njih. Osim toga, on spominje i da je prije nekoliko dana na Cipru uhićen Hezbolahov operativac koji je navodno pripremao sličan napad.

'To je vjerojatno paralelna operacija i vjerojatno nije posljednja u nizu', rekao je, a prenosi Time.com. 'Sve to izgleda kao Hezbolah, Iran ili kombinacija njih dvaju', dodao je. Russia Today objavio je kako je Hezbolahov predstavnik za libanonski list na arapskome Al Nashru ocijenio bilo kakvu umiješanost kao 'smiješnu' i rekao: 'Naš pokret se ne bori protiv turista'. (B.V./Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene