Poginuo pripadnih belgijskih žutih prsluka (Foto: AFP)
Poginuo pripadnih belgijskih žutih prsluka (Foto: AFP)

Muškarac osumnjičen da je namjerno kamionom pregazio prosvjednika žutih prsluka, koji je umro na licu mjesta u petak navečer u Belgiji, identificiran je u Nizozemskoj, ali u subotu je još bio u bijegu, objavilo je državno tužiteljstvo Liegea, na istoku Belgije koje vodi istragu.


Pomoću nizozemskih registarskih tablica kamiona koje su uočili svjedoci ušlo se u trag tvrtci blizu Tilburga u Nizozemskoj, koja je identificirala vozača, objasnila je glasnogovornica državnog odvjetništva. Izdan je europski uhidbeni nalog kako bi se omogućilo njegovo privođenje.

Vezani članci Prosvjednici diljem svijeta zatražili hitno djelovanje po pitanju klimatskih promjena (Foto: AFP) Veliki prosvjedi upozorenja na klimatske promjene u čak 156 zemalja svijeta: Društvene mreže preplavljene objavama, prosvjeduje se i u Hrvatskoj Prosvjed u Parizu (Foto: screenshot/Reuters) - 2 Istraga nakon poziva žutih prsluka na samoubojstvo policajaca

Prema prvim elementima istrage, nije moguće da vozač nije vidio dvije osobe koje su pokušavale spriječiti njegov prolazak, dodala je sutkinja.

Drama se dogodila na autocesti E25 u mjestu Vize, u smjeru Maastrichta.

Dvojica prosvjednika su željela zaustaviti kamion koji je umjesto da uspori ubrzao, rekli su svjedoci. Jedan od dvojice prosvjednika, Roger Barolet (49) je završio pod kotačima kamiona.

"Roger mu je govorio 'Stani, stani' i pokušao ga je zaustaviti, ali vozač je ubrzao i pogazio ga. To je ubojstvo", ispričala je jedna svjedokinja u subotu na kanalu RTBF.

To je prvi smrtni slučaj jednog prosvjednika belgijskih žutih prsluka od početka prosvjednog pokreta sredinom studenoga. (Hina)