Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UŽAS U NJEMAČKOJ

Podmukla pojava odnosi živote, izdana upozorenja: Jeste li čuli za ''crni led''?

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Opasni crni led pogodio je velike dijelove Njemačke u noći na ponedjeljak, a hitne službe javljaju o velikom broju nesreća, u kojima ima i poginulih. U nekim dijelovima zemlje otkazana je školska nastava.

Obistinile su se prognoze Njemačke meteorološke službe o crnom ledu. Opasni crni led pogodio je velike dijelove zemlje u noći na ponedjeljak.

Ledena kiša najprije se pojavila na zapadu i sjeverozapadu, kasnije i u središnjoj Njemačkoj. Zbog poledice su mogući daljnji zastoji u prometu, a ceste i pruge mjestimice bi mogle biti i neprohodne.

U nesreći na autocesti između Bremena i Hannovera poginuo je 25-godišnji vozač. Automobil je skrenuo s ceste zbog skliskih cesta, a nesreća je izazvala prometni kolaps. Poginuo je i vozač traktora u nesreći na snijegom prekrivenoj i zaleđenoj cesti u Holzhausenu, a kod Frankfurta se autobus zabio u drvo te je ozlijeđeno 12 osoba.

S obzirom na to da je tlo zamrznuto do dubine veće od 20 centimetara, situacija s crnim ledom može potrajati dugo, a meteorolozi savjetuju izbjegavanje boravka na otvorenom što je više moguće, prenosi Fenix Magazin.

Iznimno važno je i održavati razmak jer to povećava mogućnost reakcije i korekcije bilo kakve pogreške, napominju iz HAK Revije.

Objašnjavaju da je riječ o podmukloj pojavi jedva vidljivoj golim okom, a može izazvati nesreće zbog gubitka kontrole nad vozilom. Crni led nije crne boje, nego tanki prozirni film smrznute vode koji se stvara na površini. Ne pojavljuje se samo na prometnici, nego i na nogostupima, pa predstavlja opasnost i za pješake.

Ponekad ga je teško uočiti jer je lako povjerovati da je asfalt u dobrom stanju, stvarajući lažni osjećaj sigurnosti kod vozača. Crni led obično nastaje kada temperature padnu ispod nule te u zoru ili sumrak, doba dana kada ima najviše promjena temperature.

Pročitajte i ovo Ilustracija MOŽE GA I PRODATI Vozite u Austriji? Uvedena je nova mjera, pripazite da vam policija ne bi oduzela automobil

Pročitajte i ovo Snijeg u Gorskom kotaru POSEBNA REGULACIJA FOTO/VIDEO Dijelovi Hrvatske zatrpani snijegom: "Normalno je da ga ima u studenom. Ali nismo očekivali baš ovoliko..."

Ovaj se fenomen javlja kada sunčeve zrake ne padaju na cestu ili tamo gdje je asfalt još uvijek hladan, a ceste s drvećem koje prekriva dio ceste, ceste s malo prometa, ulazi i izlazi iz tunela ili mostovi najčešća su mjesta na kojima se stvara crni led.



 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene