Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pred koruškim sudom u Klagenfurtu počinje prvi proces u slučaju austrijske banke Hypo Group Alpe Adria u kojem će na optuženičku klupu sjesti bivši predsjednik uprave te banke Wolfgang Kulterer, bivši predsjednik uprave Hypo Oesterreich Gert Xander i treći menadžer banke Albin Ruhdorfer.


Trojici optuženika sudit će se jer su, na intervenciju pokojnog predsjednika koruške vlade Joerga Haidera, odobrili kredit od nešto više od dva milijuna eura zrakoplovnoj kompaniji 'Styrian Spirit', koja je kasnije objavila stečaj, te kredit od 150.000 eura privatnom detektivu Dietmaru Guggenbichleru, iako za te kredite nisu imali jamstva i bili svjesni da neće biti vraćeni, navodi se u optužnici.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Pritisaka je bilo sa svih strana, i iz Hypo banke, ali ostali smo čisti' Slika nije dostupna 'Kulterer nije studirao sa Sanaderom niti je s njim imao privatne veze'

Osim za nesavjesno poslovanje, za koje optuženicima u slučaju da ih sud proglasi krivim prijeti kazna i do deset godina zatvora, Kultereru se u istom procesu sudi i za davanje lažne izjave pred Istražnim povjerenstvom koruškog parlamenta za slučaj Hypo.

Njemački tjednik Die Zeit predviđa da je ovo prvo suđenje u slučaju Hypo tek 'tiha uvertira moćne pravosudne opere u kojoj će se sljedećih mjeseci i godina razotkriti pozadina gubitaka milijarda eura'. Mediji očekuju da će ovo prvo i kasnija suđenja u slučaju Hypo posebno rasvijetliti veze politike i bankarstva u Hrvatskoj, gdje su 'pokopane milijarde'.

>> 'Kulterer nije studirao sa Sanaderom niti je s njim imao privatne veze'

Die Zeit navodi kako austrijansko tužiteljstvo posjeduje dokument koji potvrđuje optužbe protiv bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera. Riječ je, navodno, o nedatiranom jednostranom dogovoru o proviziji Sanaderu za kredit kojim je tadašnja Koruška zemaljska i hipotekarna banka Republici Hrvatskoj odobrila približno 10 milijuna eura, navodno za 'kupnju i opremanje zgrada veleposlanstava', a vjerojatno za nabavu oružja.

Austrijanci će navodno hrvatskom Državnom odvjetništvu predati dokaze samo, ako im Hrvatska zauzvrat dozvoli da ispitaju bivšeg generala Vladimira Zagorca, koji u Hrvatskoj služi kaznu zatvora. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju