Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U sklopu posjeta Hillary Clinton Novom Zelandu sklopljeno je novo partnerstvo ove zemlje i SAD-a.


Ovim sporazumom, nakon 25 godina trajanja, formalno je završeno razdoblje hladnih diplomatskih odnosa ovih dviju zemalja koje je uzrokovala novozelandska antinuklearna politika. U sklopu svoje azijsko-pacifičke turneje američka državna tajnica ima za cilj vratiti SAD na mjesto angažirane pacifičke zemlje, a u tim nastojanjima kao i u mnogim drugima kao snažnog partnera vidi upravo Novi Zeland. Kako je rekla, riječ je o važnom odnosu koji se sada nalazi u najproduktivnijoj fazi u posljednjih 25 godina. 'Strateško partnerstvo za 21.stoljeće' obilježeno je i deklaracijom koju su potpisali Clintonova i novozelandski ministra vanjskih poslova Murray McCully.

>> Clinton: Obama mi zavidi što ću za izbore biti daleko

Vezani članci Brexit, ilustracija Brexit: Nastavljeni pregovori o trgovinskim odnosima Slika nije dostupna Odgođeno potpisivanje povijesnog sporazuma Turske i Armenije

>> Lažne dojave o bombi za vrijeme posjeta Hillary Clinton Sarajevu

Odnosi Novog Zelanda i SAD-a zahladili su 1985. godine nakon što je Novi Zeland usvojio zakon kojim je zemlja proglašena slobodnom od nuklearnog oružja što je dovelo i do zabrane posjete američkim brodovima na nuklearni pogon i s nuklearnim oružjem. Zbog straha da bi se i ostale zemlje mogle povesti za Novim Zelandom SAD je suspendirao odnose na visokoj razini i obustavio vojnu suradnju s Novim Zelandom. (Hina)