Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optužena za nemar

Bivšoj premijerki prijeti deset godina zatvora: 'Nevina sam'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivša tajlandska premijerka Yingluck Shinawatra izjavila je u utorak na početku sudskog procesa da se osjeća nevinom, dok je njezin brat, trn u oku vladajuće vojne hunte, pozvao na "poštivanje zakona".

"Yingluck, bori se!", povikalo je nekoliko desetaka prosvjednika koji su joj došli pružiti podršku pred vrhovnim sudom na početku suđenja, zakazanog gotovo točno godinu dana nakon što je vojska srušila njezinu vladu.

Pročitajte i ovo Nastavak suđenja Mamićima - 1 Bivši igrači Dinama Nova svjedočenja na suđenju protiv Mamića: "Ne mogu se sjetiti da li je baš bilo tako, ali netko mi je donio novac" Crvena panda unosan posao ZOO na aerodromu: U prtljazi nosili crvene pande, majmune, zmije, ptice...

Prosvjedi protiv vojne hunte rijetki su u zemlji gdje su politička okupljanja zabranjena, a izbori odgođeni do daljnjeg.

"Nevina sam i nadam se da će sud biti pravedan", izjavila je bivša premijerka.

Ona kaže da nije kriva za nemar u slučaju vladinog programa subvencija za uzgoj riže koji je navodno obilježen korupcijom.

Premijerki prijeti deset godina zatvora.

VIDEO Tajlandska premijerka se rasplakala: Prestanite prosvjedovati

Yingluck isključuje mogućnost bijega iz zemlje kao što je to učinio njezin brat Thaksin Shinawatra, također bivši premijer. On je odabrao egzil kako bi izbjegao služenje višegodišnje zatvorske kazne zbog korupcije, nakon državnog udara izvedenog protiv njega 2006.

U trenutku kad je njegova sestra govorila da je nevina pred sudom, milijarder je u Seulu davao izjavu o nužnoj nezavisnosti pravosuđa, pazeći da ne spomene izravno sudbinu svoje sestre.

"Ključ dobre vlasti i demokracije je pronaći ravnotežu između sudske, zakonodavne i izvršne vlasti", kazao je Thaksin pred forumom ulagača u Seulu, u rijetkom javnom istupu. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene