Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivša tajlandska premijerka Yingluck Shinawatra izjavila je u utorak na početku sudskog procesa da se osjeća nevinom, dok je njezin brat, trn u oku vladajuće vojne hunte, pozvao na "poštivanje zakona".


"Yingluck, bori se!", povikalo je nekoliko desetaka prosvjednika koji su joj došli pružiti podršku pred vrhovnim sudom na početku suđenja, zakazanog gotovo točno godinu dana nakon što je vojska srušila njezinu vladu.

Vezani članci Svećenik (Ilustracija: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL) Argentina: Počelo suđenje svećenicima optuženima za seksualno zlostavljanje gluhonijeme djece Tay-K (Foto: Instagram) 19-godišnji reper dobio 55 godina zbog ubojstva, kada vidite njegov Instagram pitat ćete se kako je uopće bio slobodan

Prosvjedi protiv vojne hunte rijetki su u zemlji gdje su politička okupljanja zabranjena, a izbori odgođeni do daljnjeg.

"Nevina sam i nadam se da će sud biti pravedan", izjavila je bivša premijerka.

Ona kaže da nije kriva za nemar u slučaju vladinog programa subvencija za uzgoj riže koji je navodno obilježen korupcijom.

Premijerki prijeti deset godina zatvora.

VIDEO Tajlandska premijerka se rasplakala: Prestanite prosvjedovati

Yingluck isključuje mogućnost bijega iz zemlje kao što je to učinio njezin brat Thaksin Shinawatra, također bivši premijer. On je odabrao egzil kako bi izbjegao služenje višegodišnje zatvorske kazne zbog korupcije, nakon državnog udara izvedenog protiv njega 2006.

U trenutku kad je njegova sestra govorila da je nevina pred sudom, milijarder je u Seulu davao izjavu o nužnoj nezavisnosti pravosuđa, pazeći da ne spomene izravno sudbinu svoje sestre.

"Ključ dobre vlasti i demokracije je pronaći ravnotežu između sudske, zakonodavne i izvršne vlasti", kazao je Thaksin pred forumom ulagača u Seulu, u rijetkom javnom istupu. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook