Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubojstvo crnog mladića

Počelo suđenje u slučaju koji je oživio demone rasizma u SAD-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
George Zimmerman je optužen da je ubio mladog crnca Trayvona Martina. Suđenje je počelo izborom porote.

Osjetljivo i s velikim nestrpljenjem očekivano suđenje Georgeu Zimmermanu optuženom za ubojstvo mladog crnca Trayvona Martina 2012. počelo je u ponedjeljak u Sanfordu, u središtu Floride, izborom porote.

Pročitajte i ovo Nikolas Cruz Dobio doživotni zatvor Masovni ubojica koji je pobio 17 djece i odraslih izbjegao smrtnu kaznu Slika nije dostupna Presuda izazvala prosvjede George Zimmerman oslobođen optužbi za ubojstvo tamnoputog tinejdžera

Suđenje, za koje se očekuje da će potrajati više od mjesec dana, počelo je izborom šestero porotnika na sudu u okrugu Seminoleu, 400 km sjeverno od Miamija, blizu elitne četvrti u kojoj je malodobni Martin ubijen u noći 26. veljače 2012.

Ispred zgrade Palače pravde u Sanfordu očekuju se prosvjedi aktivista za zaštitu crnačkih prava, ali i pristaša nošenja oružja pa je policija zatvorila prilaze.

>> Preuzeo broj ubojice 17-godišnjeg mladića...

Georgea Zimmermana (29), bivšeg dragovoljnog noćnog čuvara hispanskog podrijetla, tereti se za ubojstvo drugog stupnja - bez predumišljaja - mladog Trayvona Martina, 17-godišnjaka koji je te kišne noći nenaoružan, s kapuljačom na glavi, išao u posjet ocu.

Zimmerman je te večeri umakao uhićenju pošto je policajcima rekao da je mladića ubio u samoobrani.

Izbor porote najvjerojatnije će potrajati nekoliko dana, s obzirom na osjetljivost tog suđenja koje oživljava stare demone rasizma u američkom društvu i raspravu o nasilju vezanom uz neotuđivo pravo na uporabu vatrenog oružja.

"Mislim da ne treba izabrati nikoga iz Sanforda, mislim da ovdje nema nikoga tko bi bio dovoljno nepristran da bi bio porotnik u ovom suđenju", rekla je za agenciju France Presse Sheena Rowland, tajnica suda, rođena u tome gradu.

Po riječima Nicholasa Dorstena, odvjetnika i stručnjaka za floridski zakon o legitimnoj obrani "Stand your ground" - koji svakome omogućuje da se u slučaju prijetnje brani, a da se uporaba oružja smatra kao posljednja mogućnost - "s obzirom na izvještavanje o tom događaju u SAD-u, da budem iskren, bit će teško pronaći porotu koja će biti nepristrana, na jednoj i na drugoj strani". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene