Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počelo suđenje

Papin sobar odbio reći osjeća li se krivim, odbačen dio dokaza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na početku suđenja u Vatikanu nekadašnji se papin sobar odbio izjasniti osjeća li se krivim prema optužnici za krađu Benediktovih tajnih dokumenata.

Nekadašnji osobni batler pape Benedikta XVI Paolo Gabriele (46), optužen da je uz pomoć Claudija Sciarpallettija jednom novinaru dilao papine tajne dokumente, odbio se na početku suđenja u subotu izjasniti osjeća li se krivim prema vatikanskoj optužnici.

Pročitajte i ovo Ognjen Božović, odvjetnik obitelji ubijene djece - 2 U svojstvu svjedoka Otac ubojice iz beogradske škole došao na sud. Njegov potez duboko povrijedio obitelji ubijene djece OŠ Ribnikar u svibnju je pogodila tragedija Suđenje Otac dječaka ubojice šokirao sve u sudnici: Njegove riječi iznenadile prisutne

Tročlano sudačko vijeće odbacilo je dio dokaza prikupljenih u istrazi, ali nema informacija o kojim je dokazima riječ.

Sudac je zatim nakon nekoliko proceduralnih formalnosti zaključio ročište i nastavak zakazao za utorak, kada se očekuje Gabrieleovo svjedočenje te iskazi nekoliko svjedoka optužbe. U Vatikanu očito nemaju problema s preopterećenošću pravosuđa te se očekuje da bi presuda mogla biti izrečena već krajem sljedećeg tjedna.

Suoptuženiku u aferi Vatileaks Sciarpallettiju zasebno bi suđenje trebalo započeti naknadno.

Za razliku od dosadašnje vatikanske prakse, ovaj je postupak otvoren za novinare. Doduše, pristup sudnici iza bazilike svetog Petra dozvoljen je ograničenom broju pripadnika sedme sile, kamerama je ulaz zabranjen, a izvještavanje je moguće tek po završetku ročišta.

Gabrieleu, jednom od rijetkih laičkih građana najmanje države na svijetu, prijeti do četiri godine zatvora. Vjerni sluga Benedikta XVI. pripremao mu je svečanu odjeću, služio mu je obroke. Na službenim fotografijama uvijek ga se vidi blizu Pape, čak i u papamobilu.

>> Počinje suđenje Papinom sobaru

Optužen je da je mjesecima fotokopirao desetke povjerljivih dokumenata Pape i njegovih suradnika. Pod kodnim imenom "Maria" prosljeđivao ih je potom novinaru Gianluigiju Nuzziju koji ih je upotrijebio u knjizi "Sua santita" (njegova svetost), otkrivajući suparništvo i snažni animozitet, posebice spram drugog čovjeka Vatikana kardinala Tarcisia Bertonea. Bivši sobar priznao je krivnju. U ispitivanjima objasnio je da je djelovao kako bi otkrio "zlo i korupciju" unutar Vatikana. Smatrao je da Papa nije dovoljno obaviješten te je želio vratiti Crkvu "na pravi put".

Uhićen 23. svibnja, proveo je 53 dana u ćeliji žandarmerije Vatikana, prije nego je krajem srpnja stavljen u kućni pritvor. Suđenje bi moglo biti prilično brzo budući da je Gabriele priznao krivicu. U svakom trenutku Papa ga može pomilovati, što je prilično vjerojatno, iako je Papa bio "duboko povrijeđen" izdajom nekoga koga je "poznavao, volio i poštivao".

U intervjuu televiziji u veljači ove godine, Gabriele je kazao da je dvadesetak osoba "u različitim tijelima" Vatikana bilo umiješano u skandal "Vatileaks". No, zasad se sudi samo još Sciarpellettiju i njegov udio se smatra drugorazrednim. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene