Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera Vatileaks

Počinje suđenje Papinom sobaru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje, prvo u Vatikanu i prepuno nepoznanica, počinje u subotu izlaskom pred suce sobara pape Benedikta XVI. optuženog za krađu dokumenata koje je dostavio javnosti u aferi prozvanoj "Vatileaks".

Prvo pojavljivanje Paola Gabrielija, četiri mjeseca nakon spektakularnog uhićenja, počet će u 8.30 ujutro, a tijekom procesa još neutvrđena trajanja, bit će izveden niz svjedoka u skandalu koji je potresao Vatikan.

Malen broj novinara pratit će suđenje bez fotoaparata i kamera u sudnici koja može primiti tek 50 osoba, a presedan je u zatvorenom sustavu Papinske države da se sudski postupak može pratiti izravno.

Gabriele (46), laik i veliki vjernik, otac troje djece, građanin Vatikana, bio je do uhićenja vjeran suradnik Josepha Ratzingera, prva osoba koja je Papi zaželjela dobro jutro i navečer ga ispratila na počinak.

Mjesecima je Gabriele skupljao i fotokopirao dokumente s pisaćeg stola Papina osobnog tajnika, msgr. Georga Gaensweina, a kada je afera izbila, proveo je 53 dana u ćeliji žandarmerije u Vatikanu da bi od kraja srpnja bio u režimu kućnog pritvora.

Vjerujući da je nadahnut "Duhom svetim", sucima vatikanske države "Paoletto" je objasnio razloge svoga čina. Djelovao je kako bi razotkrio "zlo i korupciju" unutar Vatikana te zato što je vjerovao da Papa nije bio upoznat sa skandalima.

"Vidio sam zlo i korupciju posvuda u Crkvi, i u jednom trenutku došao do točke s koje nije bilo povrata, moje su kočnice popustile. Vjerovao sam da bi šok, čak i medijski, mogao biti spasonosan i vratiti Crkvu na dobar put", priznao je sucima.

Pročitajte i ovo Dino Drpić - 1 Velik dug Nova svjedočenja na suđenju Zdravku Mamiću: Na sudsku klupu sjeo Dino Drpić i optužio Dinamo Ognjen Božović, odvjetnik obitelji ubijene djece - 2 U svojstvu svjedoka Otac ubojice iz beogradske škole došao na sud. Njegov potez duboko povrijedio obitelji ubijene djece

>> 'Vatileaks': Suđenje Papinom sobaru zbog krađe tajnih dokumenata

U intervjuu za privatnu televiziju La Sette, koji je u veljači dao anonimno, ocijenio je da u Vatikanu vlada "zakon (omerte) šutnje" kako istina ne bi procurila, a to se čini ne toliko iz borbe za vlast, više iz straha",

Gabrile je ocijenio da bi dvadesetak osoba "iz različitih razina" Vatikana mogle biti upletene u "Vatileaks".

Istraga je pokazala da nije radio sam. Svoje tajne povjerio je i svome duhovnom ocu, nazvanom "B". No zasad je u procesu kao pomagač, optužen još samo vaikanski informatičar Claudio Sciarpelletti. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene