Obavijesti Video Pretražite Navigacija
američki nosač zrakoplova

Stigla reakcija: Počele vježbe SAD-a i Južne Koreje nakon ispaljivanja projektila

Nosač zrakoplova USS Ronald Reagan
Nosač zrakoplova USS Ronald Reagan Foto: Handout / South Korean Defence Ministry / AFP
Južna Koreja i Sjedinjene Države u petak su počele zajedničke pomorske vježbe s američkim nosačem zrakoplova, priopćila je južnokorejska vojska, dan nakon što su uzletjeli borbeni zrakoplovi kao reakcija na sjevernokorejsko ispaljivanje balističkog projektila.

Pomorske vježbe Južne Koreje i Sjedinjenih Država održat će se u vodama u blizini južnokorejske istočne obale 7. i 8. listopada, priopćio je južnokorejski združeni stožer.

Vježbe su počele nakon što je Sjeverna Koreja u četvrtak lansirala nekoliko balističkih projektila u more, a kasnije su ratni zrakoplovi letjeli blizu granice s Jugom.

"Nastavit ćemo jačati naše operativne sposobnosti i spremnost da odgovorimo na bilo kakve provokacije Sjeverne Koreje zajedničkim vježbama s... udarnom skupinom nosača zrakoplova USS Ronald Reagan", priopćio je Združeni stožer južnokorejskih snaga.

Američka udarna skupina ovaj je tjedan već sudjelovala u trilateralnim vježbama proturaketne obrane s ratnim brodovima iz Japana i Južne Koreje, potaknuta pokusom u utorak u kojem je Sjeverna Koreja lansirala balistički projektil koji je preletio dio Japana.

Pročitajte i ovo Ilustracija Šesti u dva tjedna Sjeverna Koreja opet ispalila balistički projektil: Lansiranje došlo nakon zajedničke vježbe južnih susjeda i SAD-a

Pročitajte i ovo Kim Jong-un osuda sad-a Sjeverna Koreja ispalila dva balistička projektila: "Ovo je neviđeno, ne smijemo to dopustiti"

Visoki obrambeni dužnosnici iz Japana, Južne Koreje i Sjedinjenih Država razgovarali su o najnovijem razvoju događaja u pozivu u petak, osuđujući sjevernokorejska lansiranja i slažući se da su nedavne trilateralne pomorske vježbe poboljšale njihovu sposobnost da odgovore Sjevernoj Koreji, priopćilo je južnokorejsko ministarstvo obrane u izjavi.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene