Obavijesti Video Pretražite Navigacija
osuda sad-a

Sjeverna Koreja ispalila dva balistička projektila: "Ovo je neviđeno, ne smijemo to dopustiti"

Kim Jong-un
Kim Jong-un Foto: STR / KCNA VIA KNS / AFP
Sjeverna Koreja je ispalila dva "balistička projektila" kratkog dometa, priopćila je u srijedu južnokorejska vojska, nekoliko dana nakon sličnog pokusa i uoči posjeta američke potpredsjednice Kamale Harris Južnoj Koreji.

Lansiranja balističkih projekata, jedan u nizu vojnih pokusa Sjeverne Koreje ove godine, događaju se nakon upozorenja južnokorejske obavještajne službe o skorom nuklearnom pokusu Pjongjanga.

Južnokorejska vojska je objavila da su "dva balistička projektila kratkog dometa ispaljena iz Sunana u Pjongjangu".

Projektili su "preletjeli 360 kilometara na visini od 30 kilometara, brzinom od šest mahova", dodaje združeni vojni stožer u Seulu u priopćenju, dodajući da će nastaviti opširniju analizu lansiranja.

I Japan je potvrdio dva lansiranja, a ministar obrane Toshiro Ino nazvao je "neviđenim" nedavno uzastopno ispaljivanje projektila Sjeverne Koreje. "Ovakva opetovana lansiranja ne mogu se dopustiti", istaknuo je.

Sjedinjene Države su osudile lansiranje balističkih projektila, istaknuvši da su i dalje otvoreni za dijalog sa Sjevernom Korejom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nema kraja na vidiku Sjeverna Koreja će nastaviti razvijati "zastrašujuće udarne sposobnosti", poručuje Kim Jong Un

Pročitajte i ovo Sarmat, Rusija nakon zabrane preleta "Znate li što je dobar Sarmat?": Rusija zaprijetila Crnoj Gori, Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji balističkim raketama

"Ovim lansiranjima krše se brojne rezolucije UN-ova Vijeća sigurnosti i prijetnja su susjedima Demokratske Narodne Republike Koreje (službeno ime Sjeverne Koreje) i međunarodnoj zajednici", rekao je glasnogovornik američkog State Departmenta.

"Ostajemo privrženi diplomatskom pristupu DNRK-u i pozivamo ga na dijalog", dodao je.

Sjeverna Koreja je ove godine izvela neviđen niz vojnih pokusa i priprema se, po informacijama južnokorejske obavještajne službe, na novi nuklearni pokus.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene