Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Oceanski štit"

Rusija započela vojne vježbe u Baltičkom moru: 80 brodova i 6000 vojnika sprema se za obranu zemlje

Ruska flota - 4
Ruska flota - 4 Afp
Aktualno Galerija Ruska flota Ruska flota Foto: Afp Ruska flota - 5 Ruska flota - 5 Foto: Afp Ruska flota - 4 Ruska flota - 4 Foto: Afp Ruska flota - 3 Ruska flota - 3 Foto: Afp +1 Ruska flota - 2 Galerija 1/6 >>
Rusija je u srijedu najavila početak pomorskih vježbi u Baltičkom moru, koje okružuju države članice NATO-a, vojnog pakta kojeg Moskva smatra egzistencijalnom prijetnjom.

Manevri poznati kao "Oceanski štit 2023" predviđaju oko 200 vojnih vježbi s "više od 30 brodova i borbenih plovila, 20 opskrbnih brodova, 30 ratnih brodova i oko 6000 vojnika", priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

Cilj je "provjeriti sposobnost vojne flote u obrani nacionalnih interesa Rusije", dodaje se u priopćenju objavljenom na Telegramu, ne navodeći koliko će trajati pomorski manevri.

Pročitajte i ovo Sredozemna medvjedica Vratila se? VIDEO U Lastovskom otočju snimili neobičnu pojavu koja je izazvala oduševljenje: "Ovo budi nadu!"

NATO također redovito održava pomorske vojne vježbe u Baltičkom moru. Od početka ruske invazije na Ukrajinu, baltičke države su zbile redove, a do tada neutralne zemlje, Finska i Švedska, su zatražile članstvo u NATO-u. Finska je to već ostvarila, dok je Švedska na putu da se pridruži zapadnom vojnom savezu.

Moskva je također izgubila svoje strateške podzemne plinovode ispod Baltičkog mora koji su spajali ruski teritorij s Njemačkom, nakon što su uništeni u eksplozijama za koje još uvijek nije službeno utvrđeno tko ih je izveo.

Pročitajte i ovo Pljačka u Sesvetama - 5 razbojništvo u Zagrebu FOTO/VIDEO Nove snimke pljačkaša iz Sesveta: Šokirani vlasnik moli za pomoć - "Pošpricao mi je oči, ništa nisam vidio"

Europa je također prekinula uvoz ruskih energenata kako bi sankcionirala Moskvu i kako ne bi financirala ruski ratni stroj.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene