Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napokon spas

VIDEO Pogledajte dio akcije spašavanja: 52 putnika na sigurnom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svi putnici i znanstvenici, njih 52, spašeno je s ledolomca Akademik Šokalski, koji je zapeo u ledu na Antarktiku na Badnjak.

Kineski helikopter prebacio je sve putnike i znanstvenike s ledolomca Akademik Šokalski na brod Aurora Australis, izvijestile su australske vlasti, a prenosi Guardian. Operacija spašavanja time je uspješno dovršena.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ledolomci ne pomažu Putnike s ledom okovanog broda kod Antarktike evakuirat će helikopterima Slika nije dostupna Čekaju se bolji uvjeti Ruski brod ostaje okovan u ledu kod Antarktike, ledolomci nisu dovoljno jaki

Vođa ekspedicije Chris Turney objavio je na Twitteru da je kineski helikopter (koji prvi put nije mogao izvesti planirano) jutros uspio sletjeti na improvizirani heliodrom uz brod.

Na brodu Šokalski ostaju 22 člana posade.

ZAROBLJENI U LEDU: Opet odgođeno spašavanje putnika

Sedam puta helikopter je morao slijetati i svaki put u 45 minuta pokupiti po 12 ljudi, nakon čega je isto slijedilo i s njihovom opremom i prtljagom s 'Akademika'.

Prvotni je cilj bio da spašeni, nakon što stignu na Xue Long, odu skelom na drugi brod, australski Aurora Astralis, no iz australske službe obalne sigurnosti objavili su da to zbog vremenskih neprilika u četvrtak neće biti moguće. Aurora bi sudionike ekspedicije trebala odvesti do Tasmanije, kamo bi trebali stići do polovine siječnja.

Podsjetimo, otkad se saznalo da je Akademik Šokalski zapeo u ledu oko 1.700 kilometara od tasmanskog Hobarta, nekoliko se ledolomaca nije uopće moglo probiti do njega. 'Akademik' je na zadatku 'ponavljanja' putovanja australskog istraživača Douglasa Mawsona, koji je do Južnog pola plovio od 1911. do 1913. godine. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene