Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pocar: Karadžiću se mora suditi u Den Haagu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, Fausto Pocar, izjavio je u ponedjeljak da taj sud ne smije prestati raditi prije no što sudi četvorici preostalih optuženika koji su još u bijegu te je najavio da će se za to odlučno zauzimati i pred Vijećem sigurnosti i pred Općom skupštinom Ujedinjenih naroda.

"Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Goran Hadžić i Stojan Župljanin moraju biti uhićeni i mora im se suditi u Den Haagu", izjavio je Pocar u Sarajevu gdje je razgovarao s članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Komšićem.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tajništvo UN-a još raspravlja o objavi Pocarovog pisma Slika nije dostupna Pocar: Haški sud poduzima mjere za ubrzanje suđenja

Predsjednik Haaškog suda upozorio je kako činjenica da su ta četvorica optuženika još na slobodi "baca ljagu na predanost cijele međunarodne zajednice provedbi pravde" kada su u pitanju ratni zločini počinjeni na teritoriju bivše Jugoslavije.

Pocar je podsjetio da sadašnja "izlazna strategija" za ICTY predviđa da taj sud završi sve procese i praktički prestane raditi 2011. godine.

Kazao je kako osobno misli te da će se i javno zauzimati za to da se završetak rada ICTY-a ne veže za određeno vremensko razdoblje nego za uhićenje preostalih bjegunaca od pravde.

Pocar je kazao i to kako je "vrlo ljut" zbog činjenice da je bosanski Srbin Radovan Stanković u bijegu već gotovo godinu dana nakon što je pred Sudom BiH pravomoćno osuđen zbog počinjenih ratnih zločina.

Stankovićev slučaj bio je prvi koji je ICTY prepustio bosanskohercegovačkom pravosuđu, a on je pod još nerazjašnjenim okolnostima pobjegao iz zatvora u Foči kamo je prebačen na izdržavanje kazne.

Pretpostavlja se da se Stanković krije u Srbiji, a Pocar je najavio da će u utorak osobno putovati u Foču kako bi doznao sve potankosti vezane uz slučaj bijega tog osuđenika.

Pocar je rekao kako i ovaj slučaj dokazuje da međunarodna zajednica mora pružiti dodatnu pomoć pravosuđu BiH.

Član Predsjedništva BiH Komšić još je jednom potvrdio spremnost vlasti BiH na punu suradnju s ICTY-em suglasivši se kako je potrebno da sud ostane otvoren sve dok se tamo ne bude sudilo Karadžiću i Mladiću.

Komšić je također kazao kako drži da ICTY griješi kada isuviše često dopušta mogućnost nagodbe s optuženima jer se time omalovažavaju žrtve.

Na Komšićevu primjedbu kako bi bilo dobro da se arhiva ICTY-a nakon njegova zatvaranja smjesti u BiH, sudac Pocar je izjavio da će ona kao vlasništvo UN-a, gdje god se bude nalazila, svakako biti dostupna javnosti, žrtvama, ali i lokalnim pravosudnim tijelima na području bivše Jugoslavije koja imaju zadaću procesuirati sve počinitelje ratnih zločina kojima se nije sudilo u Den Haagu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene