Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Tajništvo UN-a još raspravlja o objavi Pocarovog pisma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glasnogovornik predsjednika Opće skupštine UN-a, Janos Tisovszky, izjavio je da se o objavi pisma predsjednika Haškog suda (ICTY) Fausta Pocara kao javnog dokumenta još raspravlja unutar Tajništva UN-a.

"Pocarovo pismo datirano s 5. listopadom primio je i predsjednik Opće skupštine i predsjedavajući Vijeća sigurnosti UN. Kada je riječ o njegovom objavljivanju i u kojoj formi, o tome se trenutačno razgovara u unutar Tajništva", rekao je Tisovszky na konferenciji za tisak odgovarajući na pitanje novinara o vremenu objave pisma.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić suočavanje s istinom Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici: "Ne samo da neće dovesti do mira..." Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo"

Tiszovky je istaknuo kako se pismo ne referira niti na jedan određeni mandat, ni određenu dokumentaciju iz nadležnosti predsjednika Opće skupštine, te dodao kako je predsjedavajući Vijeća sigurnosti nadležan je za odluku o tome kada će i u kojoj formi pismo biti cirkulirano.

Glasnogovornica glavnog tajnika UN-a, Michele Montas, u ponedjeljak je odbila komentirati pismo dok ne bude objavljeno kao dokument UN-a, najavljujući da će to biti učinjeno u idućih nekoliko dana.

Prema ranijim napisima u hrvatskim medijima, Pocar u pismu prigovara hrvatskoj vladi da vrši diplomatski pritisak na ICTY, zbog izražavanja nezadovoljstva s nepravednom presudom "vukovarskoj trojci".

Predsjednik ICTY-a u ponedjeljak 15. listopada na plenarnoj sjednici Opće skupštine UN treba podnijeti godišnje izvješće o radu ICTY.

U nacrtu izvješća koje je ranije podijeljeno članicama UN-a Fausto Pocar ocjenjuje kako je suradnja hrvatske vlade s Tužiteljstvom ICTY-a obzirom na pomoć, informacije, arhive, svjedoke i osumnjičene ostaje "općenito zadovoljavajuća". 

Suradnja s uredom hrvatskog državnog odvjetnika, glede slučaja Norac i Ademi, kao i drugim kaznenim predmetima, i dalje je djelotvorna i profesionalna, dodaje se u nacrtu.

Na upit o tome očekuje li se da predsjednik ICTY-a do 15. listopada dopuni svoje izvješće Općoj skupštini, obzirom na prigovor iznesen u pismu, glasnogovornik Tizsovsky je kazao kako nije upoznat s tom mogućnošću.

"Ne znam za moguće dopune izvještaja. Na plenarnoj sjednici Opće skupštine 15. listopada bit će raspravljeno to pitanje. To će dati priliku svim zainteresiranim za tu temu, da izraze svoja stajališta", rekao je Tiszovsky.

Stajališta hrvatske Vlade na toj će sjednici iznijeti premijer Ivo
Sanader.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene