Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlasti ih namjerno obeščašćuju

Pobunjenici se žene silovanim djevojkama da im spase čast

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Assadove trupe siluju žene u Siriji jer znaju da ih obitelji nakon toga ubijaju.

Među sirijskim muškarcima doprinos revoluciji odnedavno ne znači samo nošenje oružja i borba protiv lojalističkih trupa, nego i spremnost na brak s do tada sasvim nepoznatom ženom. Kako bi spasili njihovu čast i omogućili im relativno normalan život, sve više Sirijaca spremno je oženiti se djevojkama koje su Assadovi vojnici silovali tijekom razbijanja demonstracija.

Pročitajte i ovo Ilustracija Većinom civili Užas na Bliskom istoku: Izrael napao Siriju, najmanje 38 poginulih Ilustracija Užarena atmosfera Rusija optužila SAD da žele eskalirati sukob: Sastaje se Vijeće sigurnosti

'Režim nas je prvo pokušavao razbiti snagom oružja, a kada to nije uspjelo, počeli su silovati žene i djevojke kako bi nam utjerali strah u kosti. Međutim, u našim očima to nisu obeščašćene žene, nego mučenice i mi ćemo se njima oženiti', kazao je za Washington Post 32-godišnji Ibrahim Kayyis.

Taj pekar živi u izbjegličkom kampu u Turskoj, a kao i većina njegovih sugrađana, bio je prisiljen pobjeći iz Jisr al-Shugoura kada su ga prije tjedan dana napale Assadove trupe. Upravo u tom mjestu na sjeverozapadu Sirije Assadove postrojbe počinile su nezapamćena zvjerstva. Nakon što su, praćeni tenkovima, uletjeli u grad, vojnici su okupili zgodne djevojke u nekadašnjoj tvornici šećera, skinuli ih dogola i pretvorili u robinje.

Gole djevojke prisiljavane su da vojnicima služe kavu i čaj, nakon čega bi ih grupno silovali, a većinu nesretnica potom su sasjekli noževima. Nekoliko djevojaka uspjelo je pobjeći i prijeći u izbjegličke kampove u susjednoj Turskoj. Predmet jedne od priča je i sudbina četiriju sestara iz grada Sumerije koje su silovale snage provladine milicije. Prema sirijskim običajima, obitelj silovane djevojke, kako bi se zaštitila obiteljska čast, često su ubijane, a one koje bi ostavili na životu ne bi se mogle udati.

Ipak, sudbina ovih djevojaka bit će drugačija. Čuvši za užase koje su te nesretnice prošle, muškarci iz izbjegličkog kampa osnovali su pokret čiji se članovi žele oženiti silovanim djevojkama kako bi im pružili normalan život. 'Dostojanstvo i čast bitni su svakom Sirijcu i upravo na to ciljaju Assadovi krvnici. Ove su žene čiste u duši', kaže dvadesetpetogodišnji Musab Jani, koji je također odlučio oženiti jednu od silovanih sugrađanki iako je nikad prije nije susreo. (Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene