Bura je pročistila zrak u Puli. Podsjećamo, u subotu su ondje izmjerene izrazito visoke koncentracije štetnih tvari.

Galerija


Pulske gradske vlasti izvijestile su da nadležne službe prate situaciju na terenu i poručuju kako za sada nisu potrebne nikakve mjere zaštite. Tvrde da su štetne čestice stigle iz susjedne Italije, a ne s obližnjeg odlagališta otpada Kaštjuna.

Vezani članci Magla u Zagrebu (Foto: Igor Soban/PIXSELL) Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar": "Kratkoročno onečišćenje zraka u Zagrebu nije opasno po zdravlje" Građani Slavonskog Broda prosvjeduju za čisti zrak 2018. - 2 Slavonski Brod gori od Pekinga: Već peti dan ekstremno loša kvaliteta zraka

Iako je bura rastjerala onečišćen zrak, malo je vjerojatno da se indeks lebdećih čestica neće ponovno povećavati, posebno zato što je u zadnjih godinu dana ta brojka prelazila prihvatljivu količinu i više puta nego što bi to smjela.

Dušici Radojčić iz Zelene Istre čini se kako će se problem s Kaštjuna morati rješavati samo s burom.

Napominje kako se čini da se politika prema zdravlju građana i prema okolišu vodi prema načelima "Negiraj očito, što dulje možeš, a kada te otkriju kada si lagao pokušaj smanjiti značaj problema i pokušaj svaliti krivnju na nekog drugog".

"Mi smo sva tri koraka vidjeli u ovom, ali i u brojnim drugim slučajevima", kaže. Ističe da problem s Kaštjunom nije povremen, već konstantan.

"Podaci za prošlu godinu pokazuju da je bilo prekoračenja na stotine, onih satnih, lebdećih čestica. 01.01 je na snagu stupio novi Zakon o zaštiti zraka koji je smanjio vrijednosti za te najopasnije lebdeće čestice s 25 na 20 mikrograma po metru kubnom. Prema tome za ovu godinu ispalo je da je 11 dana bilo dnevno prekoračenje od 18 dana mjerenja. Očito je da se nešto pod hitno mora poduzeti", napominje. 

Radojčić kaže kako se zbog smrada koji je bio za vrijeme ljeta, tek sada osnovala radna skupina. "Problem onečišćenja zraka čini se, da će morati riješavati bura", kaže ogorčeno. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr