Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Razgovori o osnivanju nove vlade bit će dugi i teški.


Sekularna koalicija Ajada Alavija pobijedila je na iračkim parlamentarnim izborima, dok je na drugome mjestu, s neznatnim zaostatkom, blok premijera Nurija al-Malikija, pokazuju preliminarni podaci objavljeni u petak.

Vezani članci Zdravko Marić Marić nakon sjednice Vlade: "Moja uloga u Vladi je u pravilu onaj koji govori - ne, ali suradnja s kolegama je sjajna" Ministar rada Josip Aladrović Ministar Aladrović i župan Žinić odgovorili gradonačelniku Petrinje: ''Oni su dobili najviše, 30 milijuna kuna. Ovo nije korektno od njega''

Alavijeva koalicija Irakija osvojila je 91, a Malikijev blok Pravna država 89 zastupničkih mandata. Mrtva utrka i snažna potpora Alaviju u sunitskim sjevernim pokrajinama znače da će se o osnivanju nove vlade voditi dugi i teški razgovori.

Irački nacionalni savez, šijitska skupina čiji su čelnici blisko povezani sa susjednim Iranom, na trećem su mjestu sa 70 mandata, prema preliminarnim rezultatima koje je u petak navečer objavilo Visoko izborno povjerenstvo, 19 dana nakon parlamentarnih izbora. (Hina)