Hrvatska zagovara da Europska unija kandidacijski status Bosni i Hercegovini da "što prije, po mogućnosti već sad u prosincu", rekao je u utorak u Tirani premijer Andrej Plenković, dodavši kako se Srbija "jako slabo" usuglašava s europskom vanjskom i sigurnosnom politikom.


Plenković boravi u albanskoj prijestolnici na sastanku na vrhu država Europske unije i zapadnog Balkana, a u izjavi novinarima rekao je da će teme tog skupa biti jačanje suradnje dviju strana, posebno u pogledu proširenja, osnaživanja suradnje u energetskom sektoru i u borbi protiv nezakonitih migracija, o ukidanju roaminga te o budućnosti Europe u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu.

Govoreći o BiH, premijer je rekao da je hrvatski stav "jasan" te da ona podržava davanje statusa kandidata BiH "što prije, po mogućnosti već sada u prosincu".

To će ovisiti o stjecanju uvjeta za to, poput formiranja institucija, nastavka izborne reforme i ravnopravnosti svih konstitutivnih naroda i svih drugih u toj zemlji, kazao je Plenković.

Na tome se radi, no "nije jednostavno" jer su rokovi od održavanja izbora početkom listopada do formiranja vlasti i mogućnosti za napredak u reformama dosta kratke, rekao je.

Visoki predstavnik Christian Schmidt je svojom intervencijom u izborni zakon, "nakon što su propale sve druge mogućnosti" tamo u "potpunosti primirio situaciju", naglasio je premijer.

Milorad Dodik Odlučit će ždrijebom: Izborno povjerenstvo Dodiku osporilo kontrolni paket u parlamentu BiH

Polaganje vijanaca ispred Spomenik križa poginulim braniteljim Milanović u Čitluku odlikovao postrojbu Gavran HVO-a: "Na vas smo ponosni i zahvalni što ste učinili za slobodu Hrvatske"

Plenković je najavio da će se u nacrtu deklaracije skupa naći da se oni koji žele ići prema članstvu u EU-u moraju uskladiti s europskom vanjskom i sigurnosnom politikom, što "većina regije to radi", a Srbija to čini "jako slabo" kad je riječ o paketima sankcija Rusiji.

"Mi smo ih pozvali da se usklade što prije", zaključio je premijer.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju