Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što bi bilo kad bi bilo...

NEVJEROJATNI GRADOVI Biste li živjeli u ovim tvorevinama?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako bi bilo zanimljivo znati kako bi izgledao život u ovim gradovima, držimo se mi postojećih svjetskih čuda!

Možete li zamisliti svijet bez Londona, Rima, Pariza ili New Yorka? Vjerojatno ne, s obzirom da barem jednom dnevno čujete za njih, bilo u vijestima ili vam prijatelji izraze želju za novim putovanjem! Postoji razlog zašto su neki veliki gradovi opstali i danas krase mnoge turističke ponude, a drugi gradovi pak nisu.

Pročitajte i ovo Prosvjed u Berlinu Protive se presudi suda Neobičan prizor u prijestolnici: Blokirali najpoznatiju znamenitost grada i ne odustaju od svojih zahtjeva Njemačka policija Uzrok nesreće nejasan Teška prometna nesreća u Njemačkoj: U lančanom sudaru ozlijeđeno 16 osoba

Među onima koje je Daily Mail nabrojao su nikad realizirani planovi, poput Hitlerove zamisli Berlina kao prijestolnice Trećeg Reicha, utopije Amazona koju je 'vidio' Henry Ford, te plutajućeg grada sastavljenog od niza pravilnih struktura. Ti se planovi smatraju nekima od najnemoralnijih u povijesti, pa je dobra stvar što su ipak ostali samo na mapama njihovih nesuđenih autora.

1. Triton City

Richard Buckminster zamislio je plutajući grad, koji bi se sastojao od niza spojenih oblika, a tvrdio je da bi tako iskoristili činjenicu da je 'tri četvrtine zemljine površine prekriveno vodom'.

Nakon što su čak angažirani stručnjaci koji bi trebali napraviti planove i dizajn takvog plutajućeg grada, bilo je previše činjenica koje su se protivile tomu. Među najvažnijima je i nepraktičnost života u takvom gradu.

IZ PTIČJE PERSPEKTIVE Čovječanstvo je donosilo mnoge pogrešne odluke

2. 'Glavni grad Svijeta Njemačka'

Adolf Hitler namjeravao je nakon pobjede u Drugom svjetskom ratu, kojoj se nadao, modernizirati Berlin, pa je tako imao planove poput gradnje masivnog stadiona za 400 tisuća gledatelja.

3. Epcot

Zapravo se radi o projektu Walt Disneya, nazvanom Experimental Prototype Community of Tomorrow (EPCOT), u slobodnom prijevodu 'eksperimentalni prototip društva budućnosti'.

On je zamislio da bi dio površine Orlanda bio prostor 'savršene američke zajednice' u kojoj bi način života odredile velike korporacije s alternativnim idejama. Njegova je ideja umrla s njim, 1966. godine, a temelji su iskorišteni za gradnju Walt Disney World Resorta koji je otvoren 1971. 'Epcot tema' uzeta je kao dio cijelog parka, a sadrži i neke planove u arhitekturi koji su zapravo pripadali zamišljenoj zajednici Disneya.

4. Fordlandia

Fordlandia je bila zamisao, koga drugog nego Henryija Forda, koji je htio grad usred šumskog područja Amazone, gdje je zapravo pribavljan sirovi materijal koji se koristio u proizvodnji njegovih automobila. Na njegovu žalost, eksperiment je bio totalni promašaj, kada je nakon par godina sve propalo i tisuće ostavilo bez posla.

Sada su sve zgrade tamo izgrađene prerasle šumom i ostalo je svega tisuću mještana.

SPREMATE SE NA PUT? Ove gradove možda je najbolje - zaobići

5. Radiant City

Idealist švicarsko-francuskog porijekla, arhitekt Le Corbusier, 1924. godine isplanirao je 'savršeni' grad koji bi se zvao Ville Radieuse. U njegovoj je zamisli stajalo da bi to bio nacrt društvene reforme.

Ideje su mu počivale na tome da stambene četvrti zauzimaju najbolja mjesta u gradu, sva kućanstva bi imala propisan minimum koliko bi bila izložena sunčevoj energiji, industrijske zone bi se gradile u neposrednoj blizini stambenih, s parkovima i sportskim terenima između. Htio je i točan izračun prije gradnja cesta o njihovoj optimalnoj veličini, s obzirom na vrstu prometa koja bi se na nekom mjestu odvijala.

6. Garden City

Ebenezer Howard imao je koncept 'Grada vrtova', koji bi cijeli bio velika javna površina, puna ugodnog i zelenog ambijenta, a temelji za održavanje bili bi razvijena agrokultura koja bi zapošljavala njegove stanovnike.

Koncept se zapravo sastojao od šest gradova koji su kanalima povezani s jednim centrom, a svaki grad bi imao svoje farme, bolnicu za duševne bolesnike, rezervoare, poljoprivredne fakultete, groblja, ali i 'dom za žene'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene