Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljedice katastrofa

IZ PTIČJE PERSPEKTIVE Čovječanstvo je donosilo mnoge pogrešne odluke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čovječanstvo je kroz cijelu povijest donosilo mnoge krive odluke. Današnja tehnologija omogućuje da se zabilježe posljedice.

Šest video uradaka prikazuje što se s pojedinim gradovima u svijetu dogodilo nakon velikih katastrofa, i dijelove nekih gradova koji su iz raznih razloga ostali zapušteni i uništeni.

Prizori zastrašujuće svjedoče o nesrećama, ali i ljudskim odlukama koje nisu uvijek bile najpovoljnije za čovječanstvo. Snimke koje ćete vidjeti nastale su uz pomoć dronova, pa pružaju ptičju perspektivu gradova čija je sudbina uglavnom neizvjesna.

Prva prikazuje ukrajinski Prypiat koji je nakon nuklearne eksplozije u Černobilu 1986. postao pravi grad duhova, a u kojem je prije toga živjelo 50 tisuća ljudi. No, zračenje je nakon eksplozije postalo preopasno te se i danas osjećaju njegove posljedice.

Iako možda u serijama često čujemo riječ Detroit, stvarnost je da su neki dijelovi jednog od najrazvijenijih američkih gradova sablasno zapušteni, pa je snimljen uradak o tim gotovo u potpunosti nenaseljenim kvartovima.

Na 70. godišnjicu oslobođenja logoraša iz koncentracijskog logora Auschwitz, BBC je snimio kako ozloglašeni i najveći logor nacističke Njemačke izgleda iz zraka.

Tomioka je grad u Japanu koji je napušten od 2011. godine, nakon nuklearne katastrofe u reaktoru Fukušima. Tako je 16 tisuća ljudi i danas daleko od svojih domova.

Craco je talijanski grad iz kojeg su stanovnici evakuirani 1963. godine. Došlo je naime do potresa zbog kojeg je uništeni grad postao opasan za život. Dijelovi grada su zabilježeni u jednom od nastavaka legendarnog James Bonda. Grad je i inače zbog svog vizualnog dojma postao turistička atrakcija i privlačno mjesto za filmsku industriju.

Iako nuklearni pogoni sami po sebi izazivaju strahopoštovanje, tek kada ostanu nedovršeni i zjape prazni postaju jezivi. Jedan takav je u Washingtonu, a njegova je gradnja zaustavljena još osamdesetih godina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene