Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sud dopustio objavu

'Pisma crnog pauka': Politička neutralnost princa Charlesa ozbiljno ugrožena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski vrhovni sud odlučio je u četvrtak da se pisma koja je princ Charles pisao ministrima 2004. i 2005. mogu objaviti, što bi moglo dovesti u pitanje političku neutralnost budućeg kralja.

List Guardian godinama je pokušavao doći do pisama upućenih ministrima tadašnjeg premijera Tonya Blaira. No, unatoč sudskoj pobjedi, objavu je 2012. blokirao bivši ministar Dominic Grieve.

Pročitajte i ovo Ilustracija Eskalacija nasilja SAD i Velika Britanija žestoko napali Jemen, hutisti odmah izveli novi udar Muškarac je pojeo samo jedan zalogaj curryja i umro od alergijske reakcije kobna reakcija Pojeo samo jedan zalogaj jela s piletinom i srušio se: Umro je za nekoliko dana

Nakon što je žalbeni sud prošle godine presudio da je njegov ministarski veto nezakonit, Grieve se žalio vrhovnom sudu u zadnjem pokušaju da spriječi objavu, tvrdeći da bi to moglo naštetiti položaju princa Charlesa.

Princ ogorčen na Middletone: 'Ponaša se kao kraljica!'

"Odbacujemo žalbu glavnog tužitelja", napisao je predsjednik suda David Neuberger u presudi. Vrhovni sud nema pisama i ona neće biti odmah objavljena. Pisma su u posjedu vlade i nejasno je na koji način će ona, prema presudi vrhovnog suda, biti javno dostupna.

"To je pitanje za vladu", rekao je glasnogovornik princa Charlesa u Clarence Houseu, njegovoj londonskoj rezidenciji. "Clarence House je razočaran što nije poštivano načelo privatnosti", dodao je.

Prema britanskom nepisanom ustavu, kraljevska obitelj trebala bi biti politički neutralna. Kraljica Elizabeta II. držala je svoje političke stavove za sebe tijekom 63-godišnje vladavine.

Za razliku od svoje majke, princ Charles je iznosio mišljenja u vezi s pitanjima za koja je zainteresiran, među njima o zaštiti okoliša, arhitekturi i genetski modificiranoj hrani.

Njegova pisma ministrima, prozvana "pisma crnog pauka" zbog prinčeva nečitkog rukopisa, potencijalno su kontroverzna budu li stvorila dojam da se Charles nije slagao s vladom i da je pokušao utjecati na politiku.

Grieve je tvrdio da bi takva percepcija "ozbiljno narušila njegovu ulogu budućeg monarha, jer ako izgubi političku neutralnost kao prijestolonasljednik, teško će je ponovo steći kao kralj". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene