Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suspendirani su

Piloti zaspali na letu na kojem je bilo 153 ljudi, uslijedio je potpuni kaos: Opravdanje koje su dali je navjerojatno

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Indonezija je pokrenula istragu nakon što su piloti zaspali na letu na kojem su bile 153 osobe. Pilot i kopilot nisu reagirali gotovo 30 minuta, a kad su se probudili bili su na potpuno krivoj putanji.

Dva indonezijska pilota zaspala su na gotovo 30 minuta usred leta, otkrila je istraga. Zrakoplov Batik Aira letio je 25. siječnja iz jugoistočnog Sulawesija u glavni grad Indonezije, Jakartu, navodi se u preliminarnom izvješću Nacionalnog odbora za sigurnost prometa (KNKT). Incident je rezultirao nizom grešaka u navigaciji, no 153 putnika i četiri stjuardese Airbusa A320 ostali su neozlijeđeni tijekom leta koji je trajao dva sata i 35 minuta.

Ministarstvo prometa ukorilo je Batik Air zbog incidenta, rekla je glavna direktorica zračnog prometa, Maria Kristi Endah Murni, koja je pozvala zračne prijevoznike da obrate više pozornosti na vrijeme odmora posade. "Provest ćemo istragu i reviziju operacija noćnih letova u Indoneziji u vezi s upravljanjem rizikom od umora za Batik Air i sve operatere leta", prenosi Guardian.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Provalili u tajne dokumente Hakeri razotkrili! Putin je u velikim problemima: "Ovo se nije dogodilo od početka rata"

Piloti uključeni u incident od 25. siječnja privremeno su suspendirani, dodaje se u priopćenju.

Jedan od pilota nije se dovoljno odmorio noć prije leta, navodi se u izvješću. Otprilike 90 minuta nakon polijetanja zrakoplova, kapetan je zatražio dopuštenje od svog zamjenika da se malo odmori, a zahtjev je i odobren. Kopilot je tada preuzeo zapovjedništvo nad letjelicom, ali je također nenamjerno zaspao.

"Zamjenik je imao jednomjesečne bebe blizance. Njegova supruga se brinula o bebama, a on je pomagao dok je bio kod kuće", stoji u izvješću.

Nekoliko minuta nakon posljednjeg snimljenog prijenosa, središte oblasne kontrole u Jakarti pokušalo je stupiti u kontakt sa zrakoplovom. Nisu dobili odgovor.

Pročitajte i ovo Joe Biden gube podršku Biden napao velikog saveznika i zaprijetio: "To je crvena linija!"

Dvadeset osam minuta nakon posljednjeg snimljenog prijenosa, pilot se probudio i shvatio da njegov kopilot spava i da letjelica nije na ispravnoj putanji leta. Odmah je probudio kolegu, odgovorio na pozive iz Jakarte i ispravio putanju leta, navodi se u izvješću.

Zrakoplov je nakon incidenta sigurno sletio. Identitet pilota nije otkriven, ali je rečeno da su bili Indonežani i da su imali 32 i 28 godina.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene