Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbjegavao sudar

Pilot Veneru zamijenio za zrakoplov, ozlijeđeno 16 ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pospani pilot Air Canade zamijenio je planet Veneru za zrakoplov pa je izveo naglo poniranje kako bi izbjegao sudar s imaginarnom letjelicom i pritom ozlijedio 16 putnika i članova posade, navodi se u službenom izvješću nakon provedene istrage.

Incident se dogodio na noćnom letu Boeinga 767 Air Canade sa 103 putnika i članova posade od Toronta do Zuericha u siječnju 2011. godine. Nakon provedene istrage kanadske uprave za zračni promet zaključeno je kako je kopilot u stanju dezorijentiranosti i tromosti neposredno nakon buđenja zgrabio upravljačku palicu i izveo naglo poniranje kako bi izbjegao zrakoplov za koji je mislio da leti prema njegovom.

U izvješću se navodi da se prvi časnik zrakoplova tek probudio iz dugog drijemeža kada mu je kapetan informacije radi rekao da se u blizini nalazi američki teretni zrakoplov na istoj ruti. Kopilot je potom, još snen i dezorijentiran, zamijenio blještavu Veneru za nadolazeći zrakoplov i naglo spustio svoju letjelicu za šezdesetak metara. Boeing 767 je brzo ispravio njegov kapetan, ali ne prije nego li se dio nevezanih putnika i članova posade zakotrljao zrakoplovom.

Pročitajte i ovo Policija - 3 Prekinut promet Nova prometna nesreća u Dalmaciji, cesta je zatvorena za promet Avion izletio s piste i zabio se u automobil - 1 Hitno slijetanje VIDEO Sudarili se avion i auto: "Bilo je očito da ide prebrzo, iz guma se dimilo"

>> Napravio avion za samo 1.000 dolara!

Glavni inspektor kanadske uprave za zračni promet naglasio je kako ovaj slučaj naglašava da postoji problem u rješavanju umora posade. Naime, po pravilima Air Canade piloti na dugim letovima smiju zadrijemati na maksimalno 40 minuta, a u ovom slučaju kopilot je spavao 75 minuta, što znači da je ušao u fazu duboka sna i probudio se dezorijentiran.

Air Canada se ispričala putnicima za ovaj incident i objavila kako je poduzela mjere da se takvo što više ne ponovi. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene