Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

I stvarno leti

Napravio avion za samo 1.000 dolara!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan muškarac je na jugu Iraka uspio je poletjeti u avionu kućne uzrade, no njegova sreća nije dugo trajala.

Wissam Mohammed Kazem je nedugo nakon leta uhićen jer je napravio letjelicu bez dozvole.

Pročitajte i ovo Zrakoplovna nesreća u Argentini Dvije osobe poginule VIDEO Srušio se borbeni avion: Pilot pokušao izvesti vratolomiju, a onda je sve krenulo nizbrdo Lufthansa avioni preusmjeravanje aviona Drama iznad BiH: Zrakoplov Lufthanse proglasio izvanredno stanje i prisilno sletio u Zagreb

>> Napravio džip za samo 628 dolara!

Kazem je kazao kako je za izradu aviona potrošio 1,2 milijuna iračkih dinara (oko 1.000 dolara). S druge strane, jamčevinu za izlazak iz zatvora platit će milijun iračkih dinara, što je oko 850 dolara.

Serviser generatora iz grada Rumaithe južno od Bagdada kazao je kako je konstruirao mali avion na motorni pogon od metalnih cijevi, aluminijskih folija, drveta i i tkanina. Za to mu je trebalo 7 mjeseci. Avion ipak, nema nikakve instrumente.

'Policija me držala punih 4 sata odmah nakon prvog leta', kazao je 25-godišnjak za AFP u telefonskom razgovoru dodajući kako je letio tek dvije minute. 'Sud je naredio zapljenu aviona jer sam ga napravio bez službenog odobrenja'. 

Šef policije iz Rumaithe pukovnik Saaran al-Shammari potvrdio je da je Kazem uhićen i zadržan u policiji nekoliko sati

Kazemov let 4. travnja je bio njegov drugi pokušaj. Prvi je propao prije 3 godine. Nakon ovog što mu se dogovdilo kaže kako će odustati od svog sna. 'Želim samo izbjeći optužnicu i vratiti se na posao da mogu platiti dug', kazao je Kazem koji je ipak pozvao iračku vladu da podrži inovatore i izumitelje jer je to u interesu zemlje.

Kazem nije prvi Iračanin koji se vinuo u zrak u letjelici kućne izrade. 1982. godine Amr Jassem Mohammed napravio je helikopter kućne izrade. Nekadašnji tehničar u nuklearnoj industriji pod režimom Saddama Husseina postao je serviser pumpi za gorivo i na svojem krovu napravio helikopter s kojim je uspio poletjeti oko dva metra u vis.

'Da sam poletio više, onda bih stvarno bio u velikoj nevolji', kazao je danas 60-godišnji Mohammed.

Saddamove snage sigurnosti su ga tražile kako bi ga uhitile, no imao je, kaže, prijatelje u stranci Baath koji su se pobrinuli da se 'slučaj padne u zaborav'. 'U Iraku je uvijek postojala neka vrsta urote protiv talentiranih i izumitelja', kazao je Mohammed.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene