Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optužen za pokušaj ubojstva

Drama na nebu: Pilot tijekom leta htio ugasiti motore aviona pa šokirao policiju - "Uzeo sam ih prvi put..."

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Pilot koji je tijekom leta pokušao ugasiti motore aviona nakon uhićenja policiji je rekao da je to učinio jer je prvi put probao psihodelične gljive.

Joseph David Emerson, pilot američke kompanije Alaska Airlines, u nedjelju navečer uhićen je u Oregonu i optužen za 83 pokušaja ubojstva i pokušaj ugrožavanja letjelice nakon što je tijekom leta pokušao ugasiti motore aviona.

Za sve ga je prijavila posada leta iz Everetta do San Francisa. On nije bio na dužnosti, ali se vozio u kokpitu te je također optužen da je, nakon što je savladan, pokušao uhvatiti ručku za kočenje u slučaju izvanredne situacije.

Pročitajte i ovo Ilustracija pomicanje kazaljki na satu Počinje zimsko računanje vremena: Mijenja se još jedna važna stvar

Optužnica je objavljena u utorak i u njoj stoji da je Emerson razgovarao s pilotom i kopilotom prije nego što je pokušao uhvatiti dvije crvene ručke koje bi aktivirale sustav za gašenje požara u avionu i prekinule dotok goriva do motora. Uslijedila je 30 sekundi duga borba nakon koje je 44-godišnjak izbačen iz kokpita.

Emerson je nakon uhićenja rekao policiji da je mislio da sanja i da je šest mjeseci u depresiji. Iz sudskih dokumenata nije jasno je li tijekom leta bio pod utjecajem psihodeličnih gljiva, ali je agent FBI-a istaknuo da je Emersonu to bio "prvi put da je uzeo gljive", izvijestio je Sky News.

U sudskim dokumentima stoji da ih je pojeo oko 48 sati prije incidenta. Upitan je li Emerson neposredno prije ljeta uzeo gljive, državni odvjetnik Kevin Sonoff rekao je da se to još uvijek istražuje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Promet je bio prekinut Jutarnji kaos u Zagrebu! Sudarili se tramvaj i autobus kod Dupca

Pilot i kopilot ispričali su policiji da je Emerson prije posezanja za dvjema ručkama rekao da "nije u redu". Nakon što je izbačen iz kokpita, upozorio je stjuardesu: "Morate me zavezati ili neće biti dobro."

Smješten je na kraj letjelice, ali je tijekom slijetanja pokušao uhvatiti ručku za kočenje u slučaju izvanredne situacije. U tome ga je spriječila stjuardesa koja je svoje ruke stavila na njegovu.

Kasnije je objasnio da je sve napravio jer je mislio da sanja i želio se probuditi. Policiju je pitao može li se odreći prava na odvjetnika i priznao je krivnju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene