Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Pink Panther" modus operandi

Vjerovali da su na sigurnom, ali ih je izdalo nekoliko kapi krvi: 15 godina nakon velike pljačke u Francuskoj pronađeni srpski lopovi

(Foto: AFP)
Pljačka draguljarnice (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija (Foto: AFP) Pljačka draguljarnice (Foto: AFP) Foto: Afp (Foto: AFP) Pljačka draguljarnice (Foto: AFP) Foto: Afp +0 (Foto: AFP) Galerija 1/3 >>
Pljačka u Belfortu imala je sva obilježja operacije "Pink Panther", modus operandi mreže međunarodnih pljačkaša nakita u kojoj su bili Srbi i Crnogorci odgovorni za neke od najdrskijih pljački u zadnja dva desetljeća.

Vjeruje se da su kriminalci''Pink Pantera'' između 1999. i 2015. izvršili najmanje 380 oružanih pljački, a meta su im bile trgovine skupocjenog nakita. Vrijednost ukradene robe procjenjuje se na 334 milijuna eura, navodi Interpol.

Pročitajte i ovo Pljačka usred bijela dana Građani sve gledali VIDEO Dvojac razbojnika usred bijela dana sjekirama i maljevima opljačkao draguljarnicu: "Bilo je tako strašno" Nakit je ukraden na izložbi u Duždevoj palači (Foto: MUP RH) Osumnjičena 4 Hrvata Pogledajte video senzacionalne pljačke dragulja: Glumili da ih zanima izložba, a zapravo krali nakit

Jednoga jutra u rujnu 2003. skupina maskiranih muškaraca upala je u trgovinu nakitom u Belfortu, gradiću u istočnoj Francuskoj samo 25 kilometara udaljenom od švicarske granice.

Jedan je izvadio pištolj dok su drugi razbili staklene vitrine i uzeli nakit i satove u vrijednosti od 350.000 eura i pobjegli, a sve to u roku od jedne minute.

Policija je kasnije uspjela uhititi njihove srbijanske pomagače, od kojih je jedan nosio ukradeni sat na ruci. Ali pljačkaši nikada nisu otkriveni.

Nisu niti identificirani sve do 2013. kada je došlo do napretka u forenzičnoj istrazi vezano uz kapljice krve na jednoj od staklenih vitrina, na ormaru i Cartierovoj kutiji.

Analizom DNK identificirana su dva srbijanska državljana koji su bili nepoznati u Francuskoj, ali traženi u Austriji. Obojica su stari 41 godinu i poznati su pod nadimcima "Žica" i "Boka".

Pregledavanjem ispisa njihovih telefonskih razgovora otkrivena su još dvojica osumnjičenika za upletenost u pljačku: "Saša" (37) i "Luka" (48).

Kult kriminala

Sva četvorica su iz Užica, nekoć naprednog industrijskog grada oko 150 kilometara jugozapadno od Beograda.

"Većina tih kriminalaca potječe iz Niša, Čačka i Užica", rekao je za AFP tužitelj Ljubiša Dragašević, dodavši da se mnogi u toj zapadnoj regiji okreću kriminalu jer "jedva spajaju kraj s krajem".

Međutim, tu je također riječ i o "kultu kriminala u društvu, opasnim momcima", kazao je.

"U takvim krugovima te aktivnosti u inozemstvu stvar su prestiža. Oni sebe vide kao zaštitnici jadnih srbijanskih žrtava Zapada", kazao je tužitelj.

Iako su identificirani, ta su četvorica van dosega francuskog pravosuđa jer Srbija ne izručuje svoje građane.

Tijekom prošlog desetljeća Francuska i Srbija uspostavile su blisku suradnju u pravosuđu nakon ubojstva francuskog nogometnog navijača u Beogradu 2009. godine, tako da je francuski sudac zatražio da četvorku sasluša srbijanski tužitelj.

(Foto: AFP) (Foto: AFP) Foto: Afp

Drske pljačke financiraju život u luksuzu

Na saslušanju u studenome sva četvorica zanijekala su upletenost u pljačku.

Ako su bili u Belfortu u to vrijeme, onda je to bilo radi "tehno večeri", rekao je jedan od njih. Drugi je ustvrdio da su bili tamo kako bi "kupili polovne automobile".

Boka je baš bio završio u zatvoru zbog smrtonosne prometne nesreće, dok su Žica i Saša ubrzo nakon saslušanja u studenome počeli služiti petogodišnju zatvorsku kaznu zbog krađe satova u vrijednosti od gotovo 950.000 eura iz trgovine nakitom u Hamburgu 2014. Nekoliko njih također je osumnjičeno za upletenost u pljačke u Švicarskoj i Nizozemskoj.

Takve drske pljačke financiraju raskošni životni stil kod kuće, rekao je Dragašević dodavši da taj novac brzo potroše "u barovima i restoranima, na kokain, prostitutke... kupovinu luksuznih automobila i skupe odjeće".

"Za takav životni stil potrebno je puno novca koji oni brzo potroše i onda se vrate kriminalu", kazao je.

(Foto: AFP) (Foto: AFP) Foto: Afp

Zastara prijeti slučaju pljačke u Belfortu

Njihove aktivnosti nisu ograničene samo na trgovine nakitom. Jedan srbijanski istražitelj kaže da su također povezani s albanskim bandama u krijumčarenju droge na Zapad.

Novac se također koristi za kamatarenje, financiranje mlađih kriminalaca ili ulaganje u imovinu, barove i restorane, istaknuo je. Ali pljačke nikada ne izvršavaju kod kuće, gdje im je "utočište".

Budući da ih Srbija neće izručiti, ako Francuska želi da se suđenje održi u Srbiji zbog Belforta, kao što se održalo zbog pljačke u Hamburgu, pravosudni sustav trebat će prebaciti taj slučaj Beogradu.

To se mora uskoro dogoditi jer 19. rujna nastupa zastara. "Sve se mora brzo napraviti kako bi mogli suditi kriminalcima", rekla je za AFP zamjenica tužitelja Gordana Janičijević.

Ako budu proglašeni krivima, počinitelji bi mogli dobiti do 15 godina zatvora.

U suprotnom će francuski tužitelji morati ići na donošenje presude u odsustvu i izdavanje međunarodnog uhidbenog naloga, što bi značilo da četvorica lopova više ne mogu napustiti Srbiju a da pritom ne riskiraju uhićenje i izručenje. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene