Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Broj i dalje u porastu

Petina djece u BiH ekstremno pretila, u školi većinom prolaze s 2

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čak 20,22 posto djece u BiH ima problem s ekstremnom pretilošću, a njihov je broj i dalje u porastu. Rezultati su to godišnjeg izvješća o zdravstvenoj zaštiti djece.

Svako peto dijete u BiH je iznimno pretilo, a takav trend je posljednjih godina stalno u porastu, upozorava se u posebnom godišnjem izvješću o zdravstvenoj zaštiti djece povjerenika za ljudska prava u BiH čije je glavne naglaske u petak objavio list Dnevni Avaz.

Postotak ekstremno gojazne djece u BiH se popeo na čak 20,22 posto. "Trend povećanja postotka djece s prekomjernom težinom raste iz godine u godinu, što je zabrinjavajući podatak", ističe se u izvješću.

Pročitajte i ovo Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti" Problem pretilosti - 2 Zabrinjavajući podaci Svako treće dijete prekomjerne je tjelesne težine: Ako Hrvatska nešto ne poduzme, očekivani životni vijek djece znatno će se skratiti

>> Paradoks pretilosti: Umjereni višak kilograma produljuje život!

U udruženjima za liječenje i prevenciju pretilosti navode da je sve veći broj roditelja koji traže pomoć za svoju djecu koja su često izložena i psihičkom zlostavljanju zbog toga te su odbačena u društvu. Sugovornici Avaza navode i primjer jedne djevojčice iz Tuzle, koja je pomišljala na samoubojstvo jer je zbog pretilosti bila potpuno izolirana u društvu.

Nutricionistkinja Irzada Teljić istaknula je kako je u istraživanju, koje je prošle godine provela u školama na području Sarajeva, došla do zaključka da je najviše gojazne djece u skupini učenika s dovoljnim uspjehom prolaznosti.

Po njezinom objašnjenju pretila djeca nisu manje pametna, dodajući da se zbog viška kilograma ustručavaju izići pred ploču. "Radije će reći da ne znaju odgovor na pitanje nego da ih vršnjaci gledaju", istaknula je Teljić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene